Vrienden voor Jan!

In 2020 overleed Jan Boeve, een dierbare vriend van Orange Babies. Jan bracht in 2016, samen met zijn werkgever Bemog en een aantal collega’s, een bezoek aan onze projecten in Namibië. Zeer door alle emotionele ervaringen besloot hij onze projecten met acties te gaan willen ondersteunen. Helaas werd hij korte tijd later ziek en is overleden. Maar Jan was niet alleen vriend van ons, hij heeft ook een bijzondere vriendenkring en zijn oranje hart inspireerde hen om zijn doel op te pakken en geld in te zamelen voor onze projecten in Okahandja, met als doel om een volwaardig gebouw met keuken en eetruimte te realiseren op de Five Rand School voor de ruim 600 kinderen waar onze collega's in Namibië zorg voor dragen. 

Sindsdien is er een hoop gebeurd, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in een bijzondere opening afgelopen maart. Al sinds 2021 zetten ‘De vrienden voor Jan’ zich in om allerlei acties op te zetten om geld op te halen voor het project. Zo organiseerden ze een voedselactie met de lekkerste erwtensoep, een kerstactie met prachtige handgemaakte kerstengeltjes en kaartensets van hun eigen stad Kampen. Net als een succesvolle Paasbanketactie opgezet, en nog veel meer. Deze lieve vriendengroep heeft de afgelopen drie jaar echt alles op alles gezet om de droom van Jan te realiseren. (Wil je al hun toffe acties bekijken? Klik hier)

Het plan was om in het najaar van 2022 af te reizen naar Namibië om de eerste bouwplannen te starten. Vertraging in de aanvraag voor bouwvergunningen gooide roet in het eten, maar in februari 2023 was het dan zover en stapten negen vrienden het vliegtuig in om met eigen ogen te zien waar Jan zijn hart aan had verpand. Het streefbedrag van 40.000 euro was ruimschoots gehaald. Sterker, uiteindelijk hebben ze zelfs een bedrag van 87.262 euro (!!!!) opgehaald.

Het werd een zeer bijzondere reis, verwelkomd door onze collega's en de kinderen met zang en dans. Op de 5 Rand School maakten ze kennis met directeur Nakapandi en Florida, hoofd van de Community Mothers. Ook hebben ze diverse huisbezoeken afgelegd om de gezinnen in de compounds te ontmoeten die Orange Babies ondersteunt. Waar Jan geraakt werd door alle heftige verhalen, zo werden zijn vrienden eveneens ontroerd door de levens van de betrokkenen en beneficianten van Orange Babies. Je kunt hun ervaringen hier lezen. 

Maar naast de emotionele gesprekken gingen de handen uiteraard uit de mouwen en werden de eerste stappen voor het bouwplan gezet. Er werd gesloopt, opgeruimd en daarnaast heeft het team een noodkeuken opgebouwd. Tussendoor hebben ze ook nog een beetje van het Namibische leven geproefd, zijn er kerkdiensten bijgewoond en markten bezocht. Na vertrek ging de aannemer in Namibië aan de slag. 

Maar ook na terugkomst zaten ‘De vrienden voor Jan’ niet stil. Opnieuw heeft het team zich ingezet om allerlei acties op te tuigen. Een wijnenactie, een najaarsconcert, kerstpakketten, noem maar op. Een nieuw streefbedrag werd bepaald om niet alleen de keuken te bouwen, maar deze ook volledig in te richten om zo het werk van de Community Mothers te vergemakkelijken bij het maken van meer dan 600 warme maaltijden plus evenzoveel maal ontbijt. Uiteindelijk was afgelopen maart dan het moment suprême. Een jaar na de eerste werkzaamheden, was de aannemer klaar met de basis en was het opnieuw aan het vriendenteam om de handen uit de mouwen te steken en de keuken op te bouwen.

De materialen stonden al klaar, dus ze konden meteen aan de slag. Henk, André, Jack en Aske storten zich op het betegelen van de keuken, extra uitdaging: er was geen ladder. Ze werkten zich een slag in de rondte, het zweet in de naad en 'sliep'n de tegels tot 't bittere eind'. Maar wat is het mooi geworden! En hoe!!! Het eindresultaat is fenomenaal. 

Bij een opening hoort een speech en dat ging niet zonder een traan. Het was heel bijzonder om met zijn allen, verenigd door Jan, op die plek te zijn. Hij moest eens weten wat er allemaal in gang is gezet. Alien, de vrouw van Jan, en hun dochters Anne en Emma mochten het lint doorknippen om de eetruimte te openen. Henk kreeg de eer om het bordje te onthullen, omdat hij zoveel voor het project gedaan heeft. Een bordje met de tekst 'Vrienden voor Jan' pronkt vanaf nu op een prachtig gebouw, waarin naast de keuken ook het gloednieuwe eetverblijf is gevestigd. 

De champagne stond klaar om onder luid gejoel ontkurkt te worden. Voor diegenen die een glas bubbels om 09.30uur bij 36 graden wat heftig vonden, was er ook 0.0. De dolblije Community Mothers zongen dansten zelfs door de keuken met de nieuwe apparatuur. Een groot feest! 

Orange Babies is Jan en al zijn vrienden eeuwig dankbaar. De impact van hun betrokkenheid is fantastisch. Hoe één oranje hart zovelen kan inspireren en verbinden blijft zeer indrukwekkend. Daar, op de Five Rand School in Okahandja, leeft Jan dan ook voor altijd voort.