CHANGE STORIES - MWANSA

Dit jaar is Mwansa, inmiddels 23 jaar oud, een decennia lang geregistreerd bij HBC. Al in 2010 werd het toenmalige 14-jarige jongetje opgenomen bij HBC aangezien hij in erbarmelijke omstandigheden leefde en hiv positief is. Mwansa verloor al op jonge leeftijd zijn beide ouders en woonde bij zijn tante, waar zij met zijn zessen leefden in één kleine kamer. Het gezin had het uitermate zwaar om rond te komen, maar desondanks is hij tot Grade 12 naar school gegaan.

Toen de zorgverleners van HBC met Mwansa in aanraking kwamen, was hulp hard nodig en zorgde Orange Babies ervoor dat Mwansa en zijn familie geholpen werden met voedsel, schoolvergoedingen en transportkosten naar het ziekenhuis of kliniek. Daarnaast heeft HBC Mwansa opgenomen in de HBC jeugdgroep om ervoor te zorgen dat hij door begeleiding en activiteiten het traumatische verlies van zijn ouders kon verwerken. In 2017 werd hij door Orange Babies uitgenodigd om naar Nederland te reizen en daarzijn verhaal op een gala te vertellen. Deze ervaring heeft hem geïnspireerd om momenteel als vrijwillig adviseur te werken bij de Ng’ombe Kliniek.

Mwansa heeft zoveel ellende mee gemaakt en toen hij jong was het idee gehad dat hij geen kans maakte in het leven. Hij heeft dit inmiddels allemaal gebruikt als drijfveer om goed te doen. Hij is bereid om iets terug te geven aan de gemeenschap, aan degenen die soortgelijke ontberingen mee maken in hun leven. Dit doet hij alweer jaren vol overgave als lid van de jullie welbekende jeugdgroep. Wij zijn ontzettend trots op de weg die Mwansa bewandeld en blij dat HBC samen met Orange Babies hem financieel heeft kunnen ondersteunen van het jongetje dat hij was tot de man die hij nu is.