Orange Babies Heroes - Angela Malik

Iemand die sinds jaar en dag opkomt voor de belangen van kwetsbare kinderen, is onze drijvende kracht Angela Malik. Ze is oprichter van drie Orange Babies projecten in Zambia. Angela startte meer dan 20 jaar geleden als 'Home Based Caregiver' in Lusaka. In 1997, toen veel mensen hier werden getroffen door de hiv en aids epidemie, raakten ziekenhuizen overvol en werden patienten naar huis gestuurd zodr het ziektebeeld er hopeloos uitzag. Vanaf dat moment werd er geen zorg meer gedragen voor deze patiënten, en stierven zij vaak alleen doordat familie en vrienden hen verstoten uit angst zelf geïnfecteerd te raken. N'gombe Home Based Care zorgde voor deze mensen.

Kondwa Day Care
Vanuit Home Based Care is Angela, zelf wees, zich gaan richten op de kinderen die (in)direct slachtoffer zijn van de hiv- en aids epidemie. Kinderen die op jonge leeftijd een óf beide ouders verloren aan de gevolgen van de epidemie en noodgedwongen moesten verhuizen naar hun grootouder(s), die het vaak financieel ook niet breed hebben. Hierdoor gingen veel kinderen niet naar school en lijdden zij aan ondervoeding. 

"Wanneer je onder normale omstandigheden een ouder verliest is dit al traumatiserend, laat staan wanneer je zelf zorg voor ze moet dragen in hun laatste levensfase. Op een dag werd ik wakker en ik voelde de sterke drang om iets te doen voor deze kinderen. Ik had een eigen gebouw ter beschikking dat ik omgebouwd heb tot een klein kinderopvangcentrum met het geld dat ik van een Franciscaanse Zuster kon lenen. In het jaar 2000 heb ik Kondwa Day Care met de hulp van Orange Babies kunnen oprichten."

PaKachele Primary School
Angela begon met het opvangen van 30 kinderen tussen 3-6 jaar en voorzag hen dagelijks van voedzame maaltijden. De kinderen moesten echter doorstromen naar de basisschool. Angela wist mensen te intereseren om hen deze mogelijkheid te bieden, maar dit zorgde ervoor dat de kinderen verspreid zaten over verschillende scholen in N'gombe. Hieruit is het idee voor de oprichting van een eigen basisschool ontstaan. In 2011 werd PaKachele Primary School opgericht. Ze begon met grade 1 en is doorgegroeid met deze eerste leerlingen naar grade 9.
 

Seko Village
Angela merkte dat er weeskinderen waren die ondanks haar inzet toch niet naar school gingen. De jonge meiden werden vaak ingezet om bij te dragen aan het inkomen van hun voogden. Op 14 februari 2009 is het Seko House in Ng’ombe door Angela Malik opgestart voor twaalf weesmeisjes, veelal met een heftig verleden (sexueel misbruik of mishandeling) en ouders die zijn overleden aan hiv of te ziek om voor hen te zorgen. Na het gezamenlijke bezoek van Poelman Foundation en Orange Babies in 2012 is het plan ontstaan om voor het Seko huis, ingeklemd tussen een aantal ‘shebeens’ (cafe’s) een betere locatie te zoeken. Angela heeft in 2014 een stuk grond gevonden naast de PaKachele school en is de bouw van Seko Village begonnen. Inmiddels staat er een girls house en een boys house voor de 39 kinderen die hier onderdak, onderwijs, gezonde voeding en psychosociale ondersteuning krijgen.

'I go home and think, how many people have smiled because of me. And the answer always makes me happy.' - Angela Malik