Onze impact

Wat hebben we al bereikt?

Orange Babies strijdt voor een zelfredzame toekomst voor alle kinderen, adolescenten en moeders die te maken hebben met de hiv-problematiek. Want ieder kind heeft recht op een kansrijke toekomst.

In de afgelopen jaren hebben we al veel mooie resultaten behaald.
  • Tussen de oprichting in 1999 en december 2023 zijn er dankzij voorlichting, medicatie en zorg 570.000 kinderen hiv-vrij ter wereld gekomen.
  • Honderdduizenden mensen zijn getest op hiv.
  • Circa 3000 kinderen krijgen dagelijks eten en educatie dankzij de steun van Orange Babies.
  • De moeder-kind transmissie is gedaald van 35% naar minder dan 5% in alle regio’s waar Orange Babies langer dan 5 jaar opereert.
  • Programma’s van Orange Babies zijn na bewezen resultaat overgenomen door de lokale overheidsorganisaties.
  • We zijn trots op ons concept de ‘Community Mothers’ (CM). Jonge vrouwen komen zwanger, zwak, hiv-positief en verstoten door man en familie bij ons. Ze zijn hopeloos. Na het volgen van onze programma’s en het bevallen van een gezond kind verlaten ze ons. Sterk, onafhankelijk en dankbaar. Sommigen blijven bij ons en zetten zich in voor Orange Babies. We leiden hen op tot Community Mothers en ze verzorgen vervolgens duizenden kwetsbare kinderen.
  • Volgens de cijfers van UNaids blijft het aantal nieuwe hiv-besmettingen in Afrika continue dalen. Terwijl het aantal in bijvoorbeeld Azië en Oost Europa stijgt.
Toch is er nog heel veel werk te doen. Wereldwijd werden er in 2022 elke dag zo’n 1315 kinderen en adolescenten (0-19) geïnfecteerd met hiv. Zo’n 350 kinderen per dag overlijden aan ziektes ten gevolgen van aids. En zo’n 15.4 miljoen kinderen groeit op zonder vader en/of moeder omdat zij een of beide ouders zijn verloren aan de gevolgen van aids. Dit alles kunnen we voorkomen, want met de juiste medische zorg, leefstijl, voorlichting en psychologische ondersteuning hoeft er niet zoveel lijden te ontstaan door toedoen van de hiv-problematiek.
 
De huidige hiv-remmers zijn volgens deskundigen van UNAIDS zo effectief dat het aantal nieuwe infecties drastisch zou dalen- en zelfs bijna zou stoppen- als iedereen die hiv positief is een behandeling zou krijgen. En dat is de reden waarom Orange Babies doorgaat.

Lees hier hoe we te werk gaan.