Reisverslag Baba - HIVSA Johannesburg

Dag 7) HIVSA Johannesburg

Wakker om 06.30 uur, de gordijnen open. Het is nog pikdonker buiten. Je ziet niks en hoort alleen de auto's. Het liefst wil ik weer terug naar bed. We nemen een snelle douche. John praat veel, ik heb geen zin om te antwoorden. Tijdens het ontbijt duikt John in de virtuele Facebook wereld en geniet ik van de rust en de koffie. Dan in de auto richting HIVSA (Hiv South Africa), het project dat wij samen steunen met Philips, ik merk dat ik zin heb. We brengen zo min mogelijk tijd door op kantoor om de dag in het veld snel te kunnen beginnen. Om 09.30 arriveren we bij "Itireleng" kliniek, waar Sibongile klaar staat voor ons. Zij werkt al 16 jaar voor Orange Babies. In de kliniek zijn 2 zwangere vrouwen en 12 pasgeboren baby's (uiteraard met hun moeders). Catherine de Lay, counselor van het I-Act programma, neemt het woord. "We zijn blij onze partners Orange Babies te mogen ontvangen. We vertrouwen hen volledig en daarom mogen zij bij deze besloten vergadering aanwezig zijn, een vergadering voor hiv positieve mensen. "Jullie kunnen hen vertrouwen. Wie van jullie wil haar verhaal met hen delen?" Het duurt even voordat iemand begint. Maar als de eerste moeder begint, volgt de een na de ander met haar verhaal. Allemaal succes verhalen, gezonde kindjes zonder hiv en hiv-positieve, maar blije moeders. Daar doen we het voor!

De impact van het programma is zeer zichtbaar. De bedoeling van het I-act programma is vertrouwen te geven aan hiv-positieve zwangere vrouwen. Hen kracht geven door middel van kennis over hiv, medicijnen tijdens zwangerschap, bevallen in de kliniek, borstvoeding, medicatie voor baby, belang van trouw aan hiv-therapie etc. Maar ook dat ze ondanks hun besmetting een actief leven kunnen leiden, toekomstplannen maken. Orange Babies steunt een I-act programma in 8 klinieken in Soweto. Een supergoed programma. 

Na Iterleng kliniek in Soweto gaan we naar Tladi Entokozweni Center. Vanuit hier werken de opa's en oma's ten bate van de community. Omdat iedereen iemand heeft verloren aan aids, hebben deze fantastische mensen besloten om een hiv-preventie campagne te introduceren in de community. Ruim 40 mensen zijn aanwezig en luisteren aandachtig naar de presentatie gehouden door 1 oma en 1 opa. Ze bleven hun key message herhalen:

1) iedereen moet zich laten testen om zijn of haar status te weten. Dat is gratis.
2) als je positief bent, kunnen we er iets aan doen. Wij zullen zorgen dat medicatie beschikbaar komt voor je. Ook dat is gratis.
3) als je aan je therapie begint moet je trouw de medicatie blijven slikken.

Veel nuttige info werd gedeeld met de toehoorders en Orange Babies werdt bedankt voor onze 17 jaar inzet. Veel participanten willen vrijwilligerswerk voor ons doen. Ik bedank de opa en oma en deel met hen mijn vertrouwen dat door hun inzet het programma efficiënter is geworden. Door hen kunnen we namelijk mensen bereiken die we anders nooit zouden ontmoeten. Ze hebben een bijzondere plek in de Afrikaanse samenleving.