Persoonlijk reisverslag van Baba in Afrika - Dag 2

Dag 2 – Limpopo

''Ik werd om 9:00 van het hotel opgehaald om naar het kantoor van Orange Babies te gaan. Hier liepen we door de activiteiten van gisteren heen. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit en de motivatie van het team. Ze zijn beter en efficiënter geworden. Ze behandelen de patiënten met respect.
 
Ik kreeg van Ntemby, de projectmanager, te horen dat de bijeenkomst van 5 jaar geleden voor haar het keerpunt was. Ze werd toen verrast met de aanwezigheid van het hele Orange Babies bestuur. En ook door mijn openhartige verhaal over mijn leven, waardoor Orange Babies opgericht is. Nog nooit had ze zoiets bij een goed doel ervaren. Na deze bijeenkomst kondigde ze bij het project aan om alle boeken even opzij te leggen. Ze had het hart van haar team nodig. Ze moesten anders te werk gaan, transparant, met hun hart en met respect voor de community. Alles dat zij gevoeld had tijdens de meeting in Johannesburg bracht zij over op haar team. Haar leven was hierdoor voorgoed veranderd, vertelde zij.
 
Ze gaat fantastisch meet haar team te werk. Een team dat vandaag beter werkt dan gister en dat morgen beter werkt dan vandaag. ‘’Always with a smile’’ zei ze met ogen vol tranen en een schitterende glimlach. Ik schiet vol en bedank haar.
 
De middag werd besteed aan ‘’adherence therapy’’ voor de kinderen. Dit zijn sessies om mensen aan te moedigen hun medicijnen goed in te nemen en trouw te blijven aan hun therapie. Deze kinderen zijn tussen de 6 en 13 jaar oud, maar ze lijken allemaal veel jonger. Ik kijk hoe ze spelen onder begeleiding van Mokgadi en Amu, onze counselors. Deze kinderen zijn allemaal hiv positief. Wat voor volwassen mensen worden dit? Hoe nemen ze de verantwoordelijkheid om 1 of 2 keer per dag hun medicijnen te slikken? Ik kreeg een rilling over mijn hele lichaam… If you are there, oh God, do help us.
 
Rond 16:00 uur vertrekken we naar het vliegveld en arriveer ik een aantal uur later in Johannesburg. ''

Lees het reisverslag van dag 3.