Wat is HIV


Hiv (Humaan Immunodeficiëntie Virus) is het virus dat aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome) veroorzaakt. Iemand die geïnfecteerd is met hiv wordt seropositief genoemd. Als je seropositief bent functioneert je afweersysteem niet goed meer.
Je spreekt van aids als het afweersysteem het lichaam niet meer kan beschermen tegen allerlei infecties en aandoeningen. Het lichaam wordt steeds zwakker en zonder behandeling zal iemand aan de gevolgen van aids overlijden.
 

Hoe krijg je hiv?

Iedereen kan het hiv virus oplopen: mannen, vrouwen en kinderen. Hiv is een seksueel overdraagbare aandoening en kan ook via bloed, van moeder op dochter/zoon en borstvoeding worden overgedragen. Je kunt het virus NIET krijgen via speeksel, zweet, traanvocht, urine en ontlasting, tenzij er zichtbaar bloed in zit.


Wat kun je tegen hiv doen?

Door veilig (met condoom) te vrijen kun je het virus niet overbrengen.
Als een zwangere vrouw hiv heeft, kan het virus worden overgedragen van moeder op kind tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling. Na de bevalling kan de moeder het virus overdragen via de borstvoeding. Door de moeder tijdens de zwangerschap te behandelen met medicijnen en door het kind via een keizersnede ter wereld te brengen en geen borstvoeding te geven kan de kans op overdracht worden verkleind tot 2%.


Kom je er ooit vanaf?

Als je eenmaal geïnfecteerd bent met het hiv-virus kom je er nooit meer vanaf. Wel bestaan er hiv- remmers die de ziekte aids voorkomen of uitstellen.


Hoe kom je er achter?

Door middel van bloedonderzoek kun je erachter komen of je geïnfecteerd bent met het virus.
Wil je weten wat Orange Babies doet om hiv te stoppen in Afrika?

Kijk wat wij doen!