Wat is HIV


Hiv (Humaan Immunodeficiëntie Virus) is het virus dat aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome) veroorzaakt. Iemand die geïnfecteerd is met hiv wordt seropositief genoemd. Als je seropositief bent functioneert je afweersysteem niet goed meer.
Je spreekt van aids als het afweersysteem het lichaam niet meer kan beschermen tegen allerlei infecties en aandoeningen. Het lichaam wordt steeds zwakker en zonder behandeling kun je aan de gevolgen van aids overlijden.
 

Hoe krijg je hiv?

Iedereen kan het hiv virus oplopen: mannen, vrouwen en kinderen. Hiv is een seksueel overdraagbaar virus en kan ook via bloed, van moeder op dochter/zoon en borstvoeding worden overgedragen. Je kunt het virus NIET krijgen via speeksel, zweet, traanvocht, urine en ontlasting, tenzij er zichtbaar bloed in zit.


Hiv verschijnselen

Het is niet aan iemand te zien of hij of zij met hiv is besmet. Je hoeft geen verschijnselen te hebben, maar ongeveer de helft tot driekwart krijgt binnen twee tot vier weken na besmetting last van:

  • Griepachtige verschijnselen zoals moeheid, hoofdpijn, koorts, pijnlijke spieren, opgezette klieren en keelpijn.
  • Huiduitslag
Het kan een aantal maanden tot wel vijftien jaar duren voordat er opnieuw klachten ontstaan nadat je bent besmet met het virus. Omdat het virus je afweersysteem steeds verder aantast kunnnen infecties gemakkelijker ontstaan. Ook aandoeningen aan de huid en longen, dementie, maar ook kanker. In deze fase spreken we van aids.


Wat kun je tegen hiv doen?

Door veilig (met condoom) te vrijen kun je het virus niet overbrengen.
Als een zwangere vrouw hiv heeft, kan het virus worden overgedragen van moeder op kind tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling. Na de bevalling kan de moeder het virus overdragen via de borstvoeding als zij geen hiv-remmers slikt. Door de moeder tijdens de zwangerschap te behandelen met medicijnen en door het kind via een keizersnede ter wereld te brengen én exclusief borstvoeding te laten geven, kan de kans op overdracht worden verkleind tot 2%.


Kom je er ooit vanaf?

Als je eenmaal geïnfecteerd bent met het hiv-virus kom je er nooit meer vanaf. Wel bestaan er hiv- remmers die de ziekte aids voorkomen of uitstellen.


Hoe kom je er achter of je hiv hebt?

Door middel van bloedonderzoek kun je erachter komen of je geïnfecteerd bent met het virus.
Wil je weten wat Orange Babies doet om hiv te stoppen in Afrika?

Kijk wat wij doen