Wat is HIV

Hiv is het virus wat aids veroorzaakt. Wanneer er geen medicijnen gebruikt worden tast hiv het afweersysteem aan. Stukje bij beetje breekt het hiv-virus het afweersysteem af. Net zo lang tot het afweersysteem bijna niet meer kan beschermen tegen bacteriën en virussen, dan noemen we het aids. Wanneer je aids hebt, ben je helemaal niet meer beschermt tegen virussen en bacteriën waardoor verschillende ziektes of ontstekingen zoals een longontsteking ineens dodelijk kunnen zijn.

Gelukkig bestaan er inmiddels hele goede medicijnen tegen hiv. Zo wordt het virus een halt toegeroepen en breekt het je afweersysteem niet verder af. Wanneer je de medicatie goed neemt en een gezonde leefstijl hebt kan het virus zelfs niet meer te vinden zijn tijdens een onderzoek. Hiv draag je altijd bij je, het gaat nooit helemaal weg, maar het kan wel goed onderdrukt worden. Wanneer het in de onderzoeken niet meer vindbaar is, kun je het ook niet meer overdragen. Toch moet je met hiv levenslang de medicijnen blijven gebruiken om het virus te blijven onderdrukken.

Wanneer je de medicijnen niet gebruikt, of geen goede leefstijl hanteert met bijvoorbeeld gezonde voeding, dan werken de medicijnen minder goed. Wanneer het virus nog wel actief is, kun je het virus ook aan andere mensen overdragen. Dit kan door bijvoorbeeld seks, via bloed, van moeder op ongeboren kind of tijdens de borstvoeding. Om die reden is medicatie en een gezonde levensstijl ontzettend belangrijk in de strijd tegen hiv.

Nadat je geïnfecteerd geraakt bent met hiv kun je last krijgen van:
  • Griepachtige verschijnselen zoals moeheid, hoofdpijn, koorts, pijnlijke spieren, opgezette klieren en keelpijn.
  • Huiduitslag
Ongeveer de helft tot driekwart van de mensen met hiv merkt iets van deze klachten die 2-4 weken na de besmetting optreden. Niet iedereen krijgt last van klachten. Testen op hiv en het weten van je huidige hiv-status is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen hiv. Net als voorlichting, zodat iedereen weet wanneer hiv overdraagbaar is en wanneer niet. Ook daarom is het erg belangrijk het taboe te doorbreken. Zodat er openlijk gesproken kan worden over testen, het weten van je hiv status en over hoe je een positief leven kan leiden met hiv.


Lees hier wat voor impact Orange Babies maakt