Sekelela

Locatie:    Lusaka, Zambia
Project:    Sekelela
 

 

Youtube video: Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen weergeven.Korte omschrijving:

Zambia is één van de armste en minst ontwikkelde landen op aarde en heeft één van ’s werelds meest verwoestende hiv/aids epidemieën. Orange Babies heeft een interventieprogramma opgezet om te voorkomen dat gezonde baby’tjes besmet worden met hiv door hun eigen hiv besmette moeder in het Ng’ombe Health center waar zwangere vrouwen op hiv worden getest. Bij een hiv- positieve test komen ze in het Orange Babies Childprotect-programma en worden ze gedurende de zwangerschap, bevalling en tot 18 maanden na de geboorte begeleid. Door middel van ARV therapie (hiv-medicatie) tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt het virus in het bloed dusdanig onderdrukt dat zij hun kinderen niet kunnen besmetten. Ook krijgen de baby’s hiv-remmende siroop toegediend. Dankzij deze unieke aanpak hebben de baby’s 98% kans hiv-vrij te zijn.  


Doelstelling:

Het doel van Sekelela is door het aanbieden van Child Protect-diensten, het percentage hiv-overdracht van moeder op kind binnen de Ng’ombe community te verlagen naar onder de 2% binnen 5 jaar. Dit gebeurt door middel van de volgende activiteiten:
  • Bieden van Child Protect-programma (van zwangerschap tot 18 maanden na de geboorte);
  • Promoten van vroegtijdige verloskundige bezoek aan het kliniek en het ziekenhuisbevalling;
  • Het geven van informatie aan de hele community via maandelijkse test campagnes om zich te laten testen;
  • Outreach programma waarbij het team bij de mensen thuis voorlichting komt geven over hiv en ze overhaalt tot het doen van een test;
  • Voorkomen van ongewenste zwangerschap bij hiv-geïnfecteerde moeders.


Resultaten:

  • Nieuwe management en herstructurering van project;
  • 3 testfestivals georganiseerd, 570 mensen getest;
  • Sekelela heeft momenteel 130 klanten in het programma (doelstelling is te groeien naar 250);
  • Twee keer per maand zijn er supportgroepmeetings. In deze meetings komen verschillende onderwerpen aan de orde: borstvoeding, adherence (dagelijks blijven slikken van hiv-remmers) en family planning. Tijdens deze meetings worden ook alle baby’s gemonitord op gezondheid.  
 

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen weergeven.


Informatie over partner

Destil steunt het Sekelela project door middel van een heroïsche gesponsorde fietstocht.