Reisverslag Baba - Yabonga Kaapstad

Dag 1 Yabonga Kaapstad
Lunch met alle Community Mothers, mijn "true heroes". Want wie opent nou zijn huis elke dag voor 25 kwetsbare kinderen? Kinderen die al zoveel hebben meegemaakt. Alleen deze moeders kunnen dat. Misschien omdat ze zelf hiv positief zijn, weten ze als geen ander hoe het voelt verstoten te zijn. Hoe het voelt alleen te zijn en hoe het voelt om juist nieuwe vrienden te maken.

Met de lunch wil Orange Babies hen op een bijzondere manier bedanken. Hen laten weten dat we hun motivatie begrijpen, dat ze ons inspireren en onze echte helden zijn. Iedereen was blij om samen te zijn en we gingen naar huis na veel lachen, zingen en dansen. Zelfs het personeel van het restaurant deed mee.

Community Mothers Orange Babies 

Dag 2
We beginnen onze dag in een supermarkt waar John met zijn eigen geld allerlei cadeautjes koopt voor de 50 kinderen die we straks gaan bezoeken. 25 kinderen per Community Mother (CM). "Nee Baba, ik moet ook absoluut iets kopen voor de 2 CM's" zei hij tegen mij toen ik hem bewust wilde maken van de tijd. "Dan moet je dat snel doen, niet vergeten dat ze gister ook al een heerlijke lunch van Orange Babies hebben gekregen." Maar ik weet dat ik niet verder moet discussiëren met John. Hij zal toch doen wat hij wilt en ergens heeft hij ook gelijk.

Voordat we op bezoek gaan bij de 2 CM's, stoppen we bij het Youth programma. Dit programma is vaak aan ons geïntroduceerd met het verzoek of we mee willen doen. Doordat het shoppen is uitgelopen, hebben we helaas niet veel tijd om met de 20 a 30 tieners door te brengen (hoofdzakelijk meisjes). Na 1 uur tijd moeten we alweer vertrekken en bezochten we 2 Community Mothers. Ik heb werkelijk geen woorden voor die vrouwen die zo toegewijd alle kwetsbare kinderen helpen.
Met veel plezier namen de CM's zelf het woord om te vertellen wat hun werk inhoudt. Ze stelden alle kinderen voor, vertelden hoe trots ze waren dat alle kinderen het academische jaar hadden afgerond. "ik heb zelf 10 kinderen groot gebracht. Nu deze 25 kinderen, waar ik ontzettend veel van hou. Ze zijn net terug van 6 weken vakantie en vandaag is onze eerste dag samen. Op zo'n dag wil ik horen of hun vakantie goed is gegaan. Wie begint?" Alleen 1 jongen had een slechte vakantie gehad. Een familielid is overleden, dood geschoten. Ik keek naar de jongen, die me mentaal een beetje gehandicapt leek. Maar voor we iets konden zeggen, was het volgende kind al aan het woord. John heeft altijd een zwak voor kinderen met een handicap en ook dit kind raakte hem weer.
Aan het einde van het bezoek werd ik gerustgesteld door de aanwezige Child Counselor die verder met de jongen zal praten. Nadat er nog gezongen en gedanst is vertrekken we weer. De CM laat nog even zien wat ze zullen eten straks: pasta Bolognese. Bij de 2e CM verliep het ongeveer gelijk. Groot feest met het uitdelen van de cadeautjes van John en met een hoofd vol beelden weer richting hotel.

 

Dag 3
We beginnen om 11 uur op het kantoor van Yabonga. Ik had gedacht dat we een meeting zouden bijwonen van een disclosure groep, waar met de kinderen gesproken wordt over hun net ontdekte hiv-infectie. Maar Izelle geeft aan dat zo'n meeting alleen op zaterdag plaatsvindt. In plaats van een hiv-disclosure bijeenkomst praten we er over met de counselors.

In de middag zitten we met Ulpha Robertson, mede-oprichter van Yabonga. Een aangenaam moment. Ik krijg bevestiging dat ons programma in de diepte zal groeien. Dus niet meer CM's, maar verbeteren van de zorg van de kinderen. Ik heb met haar een gevoelig onderwerp aangesneden. Namelijk dat ik vind dat er teveel afstand is tussen kantoor Yabonga en het projecten. Met name de CM's en de kinderen. OB wil liever geen afstand zien, omdat saamhorigheid bij ons centraal staat. Dus geen fieldwerkers tegen kantoorwerkers, geen blank tegen zwart, samen spelen, samen eten en delen. Ze was een beetje verrast, maar ook dankbaar voor de feedback. John geeft talloze voorbeelden van onze relaties met lokale projecten en lokale mensen. Ik ben blij dat ik dit onderwerp ter discussie heb gebrach en volgens mij zal dit ten goede komen van onze samenwerking en het CM programma.

In de middag vliegen we door naar Johannesburg, voor het volgende deel van onze mooie reis.