Oprichters

Orange Babies is oorspronkelijk een idee van de in Senegal opgegroeide Baba Sylla. In 1998 ging Sylla voor een paar weken naar zijn familie in Senegal. Ten tijde van dat bezoek klopte een zwangere vrouw aan bij zijn vader, Bafode Sylla. Bafode was een welbekend man in de omgeving; eigenaar van een groot aantal huizen, altijd bereid iemand te helpen. Ze had aids, vertelde de vrouw. Zou ze misschien bij hem in huis mogen bevallen, en later ook sterven? Nadat Baba aan Bafode had uitgelegd wat aids was, raadde hij hem aan om nee te zeggen: zijn vader had al de zorg voor 47 mensen, bestaande uit 4 vrouwen, 21 van zijn nog thuiswonende kinderen, een groep geadopteerde kinderen en daarnaast nog wat behoeftige familieleden en vrienden. Bovendien was hij 91 jaar.

Terug in Nederland besefte Baba dat hij een verkeerd advies had gegeven. ‘Ik had een zieke, zwangere vrouw weggestuurd van een plek waar ze hulp had kunnen krijgen. Ik voelde mij zo schuldig, ik moest het goedmaken’.

Op 25 januari 1999 richtte hij de stichting op samen met topvisagist John Kattenberg en met creative director Stef Bakker. Allen werkzaam in de wereld van mode en vormgeving, voelden ze een groeiende behoefte iets te betekenen voor de meer kwetsbaren in de samenleving. En dan met name voor een groep van de allerkwetsbaarsten op het continent waar Sylla vandaan komt: met hiv besmette moeders en kinderen in Afrika.

Sylla, Bakker en Kattenberg bundelden hun krachten om geld in te zamelen voor projecten die tastbare hulp bieden, en hun westerse omgeving meer bewust te maken van de mondiale aidsproblematiek. Daarbij zetten ze hun wijdvertakte netwerk in van invloedrijke mensen uit mode, muziek, kunst en sport.