CHANGE STORIES - TUBA

De 5-jarige Tuba is geboren in het Baragwanath ziekenhuis in Soweto, Johannesburg. Vier jaar geleden verliet zijn moeder hem en liet de zorg voor Tuba over aan zijn oma, Ellen. Dit jaar zijn Tuba en zijn oma verhuisd naar Lehae, waar zij een kleine achterkamer huren om in te verblijven. Door onvoorziene financiële omstandigheden heeft Tuba nooit enige vorm van educatie kunnen volgen. Mede door financiële tekortkomingen was er niet genoeg voedsel beschikbaar voor Tuba waardoor hij leed aan ondervoeding. Tuba en zijn oma wisten te overleven door financiële steun van de overheid. 
 
Nadat Tuba is verhuisd naar Lehae is hij terrecht gekomen bij het Early Child Development Program op het Khaya Centre in Mount Olive. Door het volgen van het ECD programma leert Tuba nu lezen, schrijven en tekenen. Op het ECD programma kan Tuba spelen en contact maken met zijn leeftijdsgenootjes waardoor zijn sociale vaardigheden flink vooruit zijn gegaan. Zijn fysieke en mentale gezondheid wordt maandelijks gecontroleerd door het Healthcare Program van het Khaya Centre. Daarnaast krijgt Tuba nu 3 warme maaltijden per dag die bijdragen aan een betere fysieke gezondheid.  

Door de hulp van het Early Child Development Program heeft Tuba nu de kans om zichzelf op sociaal en educatief gebied te ontwikkelen, en hoeven zowel Tuba als zijn oma niet langer naar bed met een lege maag. Sinds kort is Tuba zijn oma werkzaam op het Khaya Centre waardoor het financieel nu beter gaat. 
 
Met dank aan de fantastische hulp en steun van de donateurs van Stichting Orange Babies, kunnen wij Tuba en zijn oma voorzien van kwalitatieve educatie, gezonde voeding en maatschappelijke hulp. 
 
Om de privacy van Tuba en zijn familie te waarborgen, zijn de namen in dit artikel aangepast.