Jeroen in Zambia voor Orange Babies

Amsterdam, 10-07-2018

Op 14 juni jl. vertrok Jeroen van Koningsbrugge samen met zijn vrouw Marie-Claire Witlox naar Zambia. Dit was zijn allereerste projectreis sinds Van Koningsbrugge in 2013 ambassadeur voor stichting Orange Babies werd. Na zes intensieve dagen, keerden Jeroen en Marie-Claire terug naar Amsterdam. Een serie hartverscheurende én - verwarmende ervaringen rijker. Ervaringen die zij graag met het thuisfront delen om aandacht te vragen voor de wrede gevolgen van de hiv-epidemie.  

Zambia is één van de landen in Afrika die zwaar getroffen is door hiv/aids epidemie. Orange Babies heeft daar, net als in Zuid-Afrika en Namibië, interventieprogramma’s opgezet om te voorkomen dat baby’s gedurende de zwangerschap, tijdens de geboorte of door borstvoeding besmet worden met hiv, door hun eigen met hiv geïnfecteerde moeder.

Youtube video: Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen weergeven.


Jeroen en Marie-Claire waren blij dat ze samen konden ervaren wat de impact ter plaatse is van de hulpprogramma’s van Orange Babies. Zij werden op hun reis begeleid door algemeen directeur Tanja Oostervink en lokale programmamanagers. Zo hebben Jeroen en Marie-Claire bezoeken gebracht aan hiv-test campagnes, voorlichtingsprogramma’s, geboorteklinieken, kinderopvang en (wees)huizen, basisscholen en micro kredietprogramma’s voor adolescenten en moeders. Daar spraken zij met zwangere vrouwen en jonge moeders, schoolgaande kinderen, artsen en verpleegkundigen, leraren, ‘community mothers’ en andere hulpverleners, plus jonge adolescenten en overlevenden van de hiv-epidemie. Al deze gesprekken, maar ook de huisbezoeken in de ‘compounds’ van Lusaka, de hoofdstad van Zambia, lieten een onuitwisbare indruk na.

Want zoals Van Koningsbrugge het een paar jaar terug al zo treffend verwoordde: “Je kan niet kiezen waar je geboren wordt. Wanneer je met een ziekte geboren wordt, sta je direct met 1-0 achter. Als ik al één baby kan helpen gezond geboren te worden, ben ik gelukkig.” Hier voegde hij tijdens de reis in Zambia een wens aan toe: Als al mijn volgers ieder ook maar 1 euro overmaken, dan is mijn missie geslaagd.”

Je kunt nog steeds een donatie doen via het donatieformulier op de website of via www.jeroenvoororangebabies.nl
Of doneer eenmalig € 3,- door het woord BABIES te smsen naar 4333.

 

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen weergeven.