CHANGE STORIES - THABO

De 9-jarige Thabo is geboren in Khayelitsha, Kaapstad.  Hij is vlak na zijn geboorte door zijn moeder verlaten. Ze was verdwenen met op dat moment een onbekende reden, niemand wist waar de moeder van Thabo naar toe is gegaan. Zijn oma heeft vanaf dat moment de zorg om Thabo op zich genomen. Thabo was erg vaak ziek en zijn oma nam hem dan mee naar de plaatselijke kliniek voor een controle. De kliniek heeft een hiv-test gedaan en zo ontdekten zij dat hij hiv-positief is. Thabo’s oma was erg emotioneel en geschrokken van deze uitslag. Ze had heel weinig kennis over het virus hiv, het enige wat ze dacht te weten was dat haar kleinzoon binnenkort zou sterven aan het virus. Ze durfde de uitslag niet te delen met haar kleinzoon. Mede om die reden werd ze door de kliniek doorverwezen naar het Yabonga support centre.
 
De Community Mothers van Yabonga creëerden een veilige ruimte voor Thabo en zijn oma. De oma was in staat om haar angsten te delen en te overwinnen met onze begeleiders. Ze werd aangemoedigd om zichzelf aan te sluiten bij Circles of Support en om Thabo deel te laten nemen aan de Disclosure Support groep bij ons Yabonga programma. Door middel van de Circles of Support groep kon de oma van Thabo meer leren over ouderlijke vaardigheden, hiv/aids en over de hiv-remmende medicatie. Ze kreeg zo genoeg vertrouwen en steun om de status van haar kleinzoon met hem te delen. Door middel van de Disclosure Support groep ontmoette Thabo andere kinderen in zijn buurt die leven met hiv. Hij kreeg hiv-voorlichting, een hiv-remmende behandeling en zijn gezondheid werd goed in de gaten gehouden door de kliniek.
 
Door de steun van Yabonga is Thabo’s oma zich bewust van de gevolgen van hiv en aids. Ze accepteerde dat Thabo leeft met hiv en hij langer kan leven door de hiv-remmende behandeling. Daarnaast zorgt ze ervoor dat Thabo zijn medicijnen regelmatig en op tijd slikt. Thabo is nu een gezonde vrolijke jongen en slikt zijn medicatie regelmatig. Zij kunnen nu gemakkelijk praten over hiv zonder de angst om elkaar te verliezen en hun kennis te delen met vrienden of buren zonder zich te schamen.
 
Wij hopen samen met Yabonga nog meer families te steunen tijdens hun strijd tegen de acceptatie van het leven met hiv!

De namen van de personen in dit artikel zijn gefingeerd, om hun privacy te beschermen.