Change Stories - Yasmine

Yasmine, een jonge vrouw van 26 jaar en uit Protea Glen Soweto, Johannesburg. Ze studeerde geneeskunde aan Wits Universiteit en is afgestudeerd als Afrikaanse traditionele genezer in 2010. In 2016 werd er bij Yasmine hiv geconstateerd. Als traditionele genezer is ze veel in contact met mensen die besmet zijn met hiv. Yasmine zegt dat veel patiënten die besmet zijn met hiv niet veel basis informatie hebben over hiv. Ze zegt dat haar hiv-positieve patiënten eerder denken aan hekserijen wanneer ze de diagnose hiv positief krijgen en niet geloven in de hiv medicatie, daarom gebruiken ze liever oude traditionele geneesmethodes. Echter, van deze traditionele methodes worden de patiënten nog zieker en het verslechterd vaak hun immuun systeem. Yasmine probeerde iets aan dit probleem te doen, maar het was voor haar erg lastig omdat ze zelf ook niet genoeg basis informatie had over het virus.
 
Afgelopen juni sloot Yasmine zich aan bij een I-ACT support groep in de Chiawelo kliniek. Deze groep hielp haar om persoonlijke uitdagingen en ervaringen te delen. De I-ACT mentor leerde haar de basis information over hiv, bijvoorbeeld het nemen van hiv medicatie en de transmissie van moeder op kind. Yasmine is nu zelfverzekerder wanneer ze informatie en advies geeft aan hiv positieve patiënten, omdat ze veel heeft geleerd tijdens de I-ACT sessies. Ze denkt er nu zelfs aan om haar hiv status te vertellen aan haar familie, wat ze nooit had verwacht voordat ze in aanraking kwam met de supportgroep van de Chiawelo kliniek. Deze verandering is heel belangrijk voor Yasmine en vooral voor haar als traditional healer. Ze kan nu haar patiënten goed informeren over hiv en de misverstanden die veel voorkomen corrigeren.
 
Wij hopen samen met HIVSA nog meer dames zoals Yasmine te informeren over hiv en de medicatie voor hiv. Education is the key!