Change Stories - Alex

Voor de interventie
Alex was 7 jaar toen hij door zijn moeder naar Yabonga werd gebracht. Zijn moeder is hiv positief en heeft tijdens de zwangerschap van haar zoon geen toegang gehad tot medicatie, hierdoor is Alex ook geboren met het virus. Zijn moeder heeft Alex naar Yabonga gebracht, omdat ze zelf niet aan Alex durfde te vertellen dat hij besmet is met hiv. Ze is niet eerlijk geweest over de status van Alex, omdat ze bang was voor zijn reactie. Het was lastig voor zijn moeder om Alex de nodige medicatie te geven. Hij vroeg zich af waarom hij deze moest nemen en deed het daarom vaak niet. Hierdoor ging zijn gezondheid erg achteruit. Zijn moeder wou dat Alex naar de support groups van Orange Babies ging om meer te leren over hiv en hoe je daarmee omgaat.

De interventie
De Child Counsellor van Orange Babies ging op huisbezoek bij Alex en zijn moeder. Zo kreeg Orange Babies meer contact en heeft de Counsellor meer informatie gekregen over de situatie van Alex en kwam zij erachter dat Alex zijn medicatie niet nam. Hij wist namelijk niet dat medicatie het hiv virus slapende houdt. 
Bij Yabonga stimuleren we ouders om deel te nemen aan onze support groups en om met hun kinderen naar een kliniek te gaan voor een medische behandeling en interventie. We hebben Alex zijn moeder gevraagd om mee te doen aan ons programma om via deze weg zijn hiv status aan hem te vertellen.

Resultaat van de interventie
Samen met Yabonga heeft de moeder van Alex haar zoon verteld dat hij besmet is met hiv. Nu neemt hij zijn medicatie en is hij bewust dat het belangrijk is om dit dagelijks en op tijd te doen. Bij Yabonga heeft hij geleerd dat dit erg belangrijk is voor zijn gezondheid en zo zijn ‘viral load’ laag te houden. Dat wil zeggen hoe erg onderdrukt het virus is. Hij gaat vaak naar de kliniek voor afspraken en zijn gezondheid gaat vooruit. Ze steunen elkaar als familie en herinneren elkaar eraan om de medicatie te nemen en naar afspraken te gaan. 
De ondertussen 14 jarige Alex is nu heel actief. Hij is fysiek sterker en zijn levensverwachting met hiv is erg verhoogd door het Yabonga programma en de interventie.