Change Stories - Mamosa

Mount Olive, Lehae: Het succesverhaal van Mamosa 

Mamosa is een meisje van 5 jaar dat verblijft in de community Lehae. Ze is geboren als gevolg van incest tussen haar moeder en haar opa. Om deze reden heeft ze op jonge leeftijd te maken gehad met afstoting, verwaarlozing en heel veel verdriet.

De staat heeft haar en haar zus van 10 jaar geprobeerd te helpen bij het vinden van een veilige verblijfplaats, ver weg van haar vader. Maar na een tijdje slaagde Mamosa's vader erin om de voogdij weer over de kinderen te krijgen en nam hij ze mee naar een plek buiten Zuid-Afrika. Dit duurde niet lang, omdat Mamosa’s oma vond dat ze bij haar moeder thuis hoorde. Toen Mamosa uiteindelijk weer bij haar moeder en haar vriend woonde, realiseerden zij beide dat ze simpelweg niet konden omgaan met het feit dat Mamosa ter wereld is gekomen ter gevolge van incest. Daarom heeft haar moeder haar al op jonge leeftijd afgestoten.  
 
Mamosa is door een bezorgde buurvrouw naar Mount Olive Outreach gebracht. Op dat moment verbleef zij bij de buurvrouw die zich over haar had ontfermd en te eten gaf, omdat haar vader van huis was voor werk.  De care givers van Mount Olive Outreach werden door de buurvrouw op de hoogte gebracht dat Mamosa niet naar school ging en dat ze erg verwaarloosd werd. Bij een huisbezoek zagen de care givers dat Mamosa blauwe plekken had en ziek was. Het Victim Empowerment Program startte meteen met het bieden van hulp.
 
Door de interventie van Mount Olive Outreach neemt Mamosa nu deel aan ECD (Early Childhood Development) en gaat ze naar de crèche. Ze ontvangt 3 maaltijden per dag, een crèche uniform en wordt elk kwartaal met de andere kinderen voor kleine kwalen en de eerste tekenen van ziektes getest. Mamosa's algehele gezondheid is erg verbeterd en ze is getest op HIV en bleek negatief te zijn. We zijn nog steeds druk bezig om ervoor te zorgen dat Mrs. Lobatsi een financiele bijdrage krijgt voor haar rol als pleegouder. We zijn ontzettend blij dat we dit meisje op weg hebben geholpen met de eerste stappen naar een betere toekomst. We zijn er nog niet, maar we houden jullie op de hoogte van haar ontwikkeling.