Gastblog - Vrijwilligerswerk op Pa Kachele school

Wat een geweldige ervaring is dat zeg!
Gedurende het eerste semester van dit jaar hebben wij geholpen op Pa Kachele school in Zambia. Na een plan gemaakt te hebben met de directrice en de head teacher van wat onze taken precies zouden worden, gingen we vol enthousiasme aan de slag.
 
Loes heeft met name in groep 3 en 4 geholpen met Science en Wiskunde lessen en ik heb elke dag in groep 5 de Wiskunde en Engels lessen verzorgd. Tuurlijk was het in het begin aftasten en wennen hoe het hier allemaal ging en hoe de kinderen op je zouden reageren. Zouden ze het wel leuk vinden? En accepteren ze dat je dingen misschien net iets anders doet dan dat ze gewend zijn?
Maar al snel na de eerste dagen verdwenen die twijfels en was het elke dag een feestje om voor de klas te mogen staan.
 
De middagen op school stonden in het teken van sport, clubs of opruimen en schoonmaken. Ook daarin hebben we volop mee gedaan. De kinderen hebben ons talloze nieuwe liedjes en een nieuwe manier van ‘3 op een rij’ geleerd. In ruil daarvoor hebben wij ze ‘deze vuist op deze vuist’ en ‘galgje’  geleerd als Nederlandse spelletjes!
 
Aangezien Loes en ik allebei volleyballen, hadden we volleyballen meegenomen en met de oudere jaars ging dat op het einde best aardig om de bal in de lucht te houden met de hele groep. Naast volleyballen waren er veel trainingen voor het atletiek toernooi, dus hardlopen en zaklopen stonden 1,5 week lang elke middag op het programma om te trainen.
Het is een bijzondere ervaring om te merken hoe je in een periode van 3 maanden met in het begin veel aftasten en wennen tot een onderdeel van de school kan gaan behoren. Iedereen verwacht je nu elke dag op school. Onwijs leuk om onderdeel van deze geweldige groep mensen te mogen zijn.
 
Helaas is het einde alweer in zicht en moeten we Pa Kachele bijna gaan verlaten. Met pijn in ons hart nemen we afscheid maar met heel veel goede herinneringen gaan we naar huis! Met dank aan een geweldige staff, directrice en een heleboel lieve kinderen heeft Pa Kachele school nu een waardevolle plaats in ons hart.
We hopen dat we nog een keer terug kunnen komen!

Simone & Loes