Reisverslag Baba - het weerzien met Thuli

Dag 9) Limpopo

Morgen, woendag 8 februari vliegen we naar de Limpopo provincie. Voor mij, het mooiste deel van Zuid-Afrika. De vlucht duurt 45 minuten en we zullen landen in Polokwane. Hier hebben we een van de beste teams van Orange Babies, onder leiding van Ntemby. Zij weet haar team (Maimelé, Mokgadi, Amu, Bassani, Aubry en Pumi) altijd te enthousiasmeren en te inspireren. Ze zal ons van het vliegveld ophalen en na ruim een uur rijden zullen we in het centrum van Tzaneen terecht komen waar we zullen verblijven tot zaterdag.

Het werd anders. We worden inderdaad opgehaald door Maimelé en Bassani. We gingen niet direct naar het hotel, maar we gaan naar Thuli. Het meisje met hiv wat we een aantal maanden geleden zwaar ondervoed en ziek aantroffen. Het meisje dat mijn gedachten sindsdien niet heeft verlaten. Daar stond ze, stralend, blij en verlegen. Ze kwam naar me toe en gaf me een dikke knuffel. Verlegen? Toch niet echt. Ze is ontzettend bijdehand en niet normaal slim. John was totaal verrast door haar alertheid en intelligentie. Ik was erg blij om haar karakter te ontdekken en dacht gelijk; zij gaat het maken. Ze had alleen onze steun nodig om te bloeien. Door alles wat ze had meegemaakt was ze al sterk, nu is ze zo zelfverzekerd als een oude “soul”, ze durft. Ik weet bijna zeker dat mede dankzij de inzet van vele Orange Babies vrienden Thuli een mooie toekomst zal krijgen. Het lijkt op een wonder wat er allemaal gebeurd is. Thuli is gewoon het bewijs van wat je kunt bereiken met het toedienen van hiv-medicatie. Er zijn echt geen woorden voor om te omschrijven hoe het voelt om te zien dat iemand haar leven terug krijgt.

Onderweg naar ons hotel gaan we langs Mary, de zus van Thuli. May is nu de “legal care taker” van Thuli. Het voelt goed om kennis te maken met haar, een zeer aangename vrouw van rond de 40, getrouwd met 2 kleine kinderen.  Omdat haar nieuwe school ver weg is van het huis van Mary, woont Thuli momenteel bij Ntemby, onze programma manager. Vanaf juni 2017 zal Thuli op een kostschool terecht kunnen.

Bedankt voor jullie hulp!