Persoonlijk reisverslag van Baba in Afrika - Dag 1

Dag 1 -  in Limpopo en Zuid-Afrika


''Om 08:00 uur word ik opgehaald. Vandaag gaan we in het district van Giyani werken. Na 2 uur rijden komen we in een klein dorpje terecht. Er staan al 2 grote tenten klaar met ongeveer 200 mensen die geduldig op ons aan het wachten zijn. In een raas tempo worden 4 kleine tenten opgezet, de mobiele kliniek klaar gemaakt en zal de test campagne beginnen.
 
In iedere tent is een Orange Babies medewerker aanwezig om de tests te doen. Alles gaat volgens het nu al zo goed geoliede proces: de gasten krijgen eerst gezamenlijk informatie over hiv en zwangerschap en alles dat hierbij komt kijken. Zoals tuberculose, STI, seksualiteit, bevallen in het ziekenhuis, borstvoeding voor een periode van 18 maanden en het testen van pasgeboren baby’s.

Tijdens de informatiesessie wordt een groep van 4 in de tent getest op hiv/tuberculose en STI. Als zij positief getest zijn, krijgen zij direct medicijnen en een vervolgafspraak bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Vandaag zijn er in totaal 92 mensen getest, iets minder dan de helft van alle aanwezigen. Er was maar één verpleegster aanwezig die gekwalificeerd is om het aantal CD4 cellen in het bloed te testen en zij had het druk. Heel erg druk. Van de 92 geteste mensen waren 17 mensen positief, dit waren vrouwen, tieners en mannen. In de krappe tijd die zij hebben kunnen zij met moeite net genoeg tijd besteden aan deze groep voor counseling en psychologische steun.
 
Om 19:00 uur waren we weer terug in het hotel waar wij een drankje met elkaar deden. Ik besloot het hele team mee uit eten te nemen, dit hebben zij dik verdiend.''
 

Lees het reisverslag van dag 2.