Blog vanuit Afrika Deel V – Kondwa Day Care

Collega Anouk blogt over haar werkbezoek bij onze projecten in Afrika:

‘’We hebben vandaag een druk programma. Eerst gaan we naar Kondwa Day Care.  Hierna bezoeken we de Pa Kachele School en tot slot bezoeken wij één van onze weeshuizen.
 
Kondwa Day Care is een daycare voor kinderen van 3-6 jaar, waar zij voorbereid worden voor de primary school. Veel van deze kinderen zijn direct of indirect getroffen door hiv. Deze kinderen hoeven geen fee te betalen om het pre-onderwijs te volgen.

De kleintjes hebben een heel lief, maar ook heftig, toneelstukje voor ons voorbereid. Het gaat over het leven van een jongetje, Abu, die zijn moeder heeft verloren en wiens stiefmoeder haar eigen kind voortrekt. Hierdoor moet Abu moet als enige helpen in het huishouden. Gelukkig komt het uiteindelijk toch nog goed, omdat Abu's stiefmoeder in het toneelstuk door de social werkers op haar verantwoording wordt gewezen. Hoe schattig deze kleintjes ook zijn, vind ik het best heftig dat ze op deze leeftijd al dit soort toneelstukjes spelen.
 
Niet veel later blijkt dit echt de realiteit… Via Ng’ombe Home Based Care bezoeken we een jongetje genaamd Lutangu. Home Based Care heeft een grote groep verzorgers die circa 72 patiënten thuis bezoeken. Terwijl ik het huisje in loop zie ik een jongetje dat erg vermagerd is, het zweet staat op zijn hoofdje. Rodia, één van de verzorgers, vertelt ons dat hij HIV heeft en zijn moeder overleden is. Hij wordt niet goed verzorgd door zijn vader en stiefmoeder, terwijl zijn stiefmoeder wel goed voor haar eigen twee kinderen zorgt. Hierdoor is Lutangu ondervoed en doet de HIV medicatie zijn werk niet.
 
Ik kan dit niet bevatten… Als het zo doorgaat leeft hij niet lang meer. Gelukkig hebben de verzorgers een plan. Ze monitoren de komende tijd of hij voldoende voeding en medicatie krijgt en wij kijken ondertussen of hij in één van onze weeshuizen opgenomen wordt.''

Lees meer over het Kondwa Day Care project en bekijk wat jij kunt doen om te helpen.