BLOG vanuit Afrika Deel III – HivSa

Collega Anouk is deze week op werkbezoek bij onze projecten in Afrika en houdt hier een blog over bij:

Hiv South Africa

''Vandaag hebben wij HivSa (Hiv South Africa) bezocht, het project dat Orange Babies het langst ondersteunt. Het programma dat Orange Babies ondersteunt richt zich op zwangere vrouwen. Door de jaren heen is er veel veranderd. Zo heeft de overheid zelfs programma overgenomen van HivSa/ Orange Babies!

Eerst is er een korte meeting op het kantoor waar ik kennis maak met het team. Het is ontzettend tof om na 5 jaar contact eindelijk de mensen achter het project te leren kennen.
 

Workshops voor zwangere vrouwen

Na de meeting gaan we naar één van de klinieken waar HivSa zich richt op zwangere vrouwen. Hier geven ze workshops voor zwangere vrouwen. De ‘’I act’’ groep bestaat uit een besloten groep zwangere vrouwen. Nadat deze vrouwen op hiv getest zijn, ontvangen zij informatie en medicatie om te voorkomen dat zij hun baby besmetten met hiv. Hierna volgen zij 6 sessies waar zij informatie krijgen over het bespreekbaar maken van hun hiv status bij hun partner en omgeving. Ook vinden zij hier steun bij lotgenoten en uiteraard kunnen zij alle vragen stellen die zij over hiv hebben. Als zij de workshop volledig doorlopen krijgen zij een borstpomp om veilig borstvoeding te geven.

Tijdens de workshop staan meerdere vrouwen op om hun verhaal met mij te delen. Ik ben onder de indruk dat alle vrouwen hun status hebben geaccepteerd. Dit komt meestal omdat een familielid of iemand in de vriendengroep ook hiv positief is. Dit bewijst ook dat hiv nog zo’n groot probleem is…  Het is bijzonder om te zien hoe krachtig deze vrouwen zijn, door de manier waarop ze met hun partner delen dat zij hiv positief zijn en hen tot verantwoording roepen voor het vaderschap. 
 

''Een tafel vol powervrouwen!''

‘s Avonds hebben we een afscheidsetentje voor onze Country Manager Adrienne, die zich de afgelopen 10 jaar keihard heeft ingezet voor de projecten in Zuid-Afrika. Alle projectleiders zijn aanwezig. Zoals bestuursvoorzitter Uneke later die avonds zei: ‘’Een tafel vol met powervrouwen!’’ Deze vrouwen maken echt het verschil in het leven van zoveel moeders en kinderen… Het is zo tof om hier deel van uit te maken en zulke inspirerende mensen te mogen ontmoeten. I feel blessed!''

Wil je meer weten over HivSa? Lees meer.