BLOG vanuit Afrika Deel I: Community Mothers bij Yabonga

Collega Anouk is deze week op werkbezoek bij onze projecten in Afrika en houdt hier een blog over bij:

''Vanmorgen heb ik het kantoor van Yabonga bezocht in Kaapstad, Zuid-Afrika voor een teamoverleg. Hier hebben alle programmamanagers een update gegeven over de afgelopen maanden en lieten zij zien wat de plannen voor de komende maanden zijn. Het valt mij op dat zij super gepassioneerd zijn en tegelijkertijd ook erg kritisch. Het is duidelijk dat het team dit programma zo optimaal mogelijk wil laten draaien.

Hierna ben ik op bezoek gegaan bij 2 Community Mothers: Kholiswa Nkolisa en Nomasabe Ndevu. Deze Community Mothers zetten zich elke dag in om voor kinderen te zorgen die direct of indirect met HIV te maken hebben. Een veilig thuis waar ze zich geaccepteerd voelen, de huismoeder voor ze zorgt en met leeftijdsgenootjes kunnen spelen.

Mijn eerste bezoek is bij Kholiswa. Zij zorgt voor kinderen tussen 5 – 9 jaar. Zij vertelt dat de kinderen direct uit school naar haar toegaan. Hier krijgen zij een warme voedzame maaltijd, met vandaag een heerlijk bord pasta. Na deze maaltijd hebben we een voorstelrondje gedaan.


Hierna ben ik doorgegaan naar Nomasabe, ook een Community Mother. Zij zorgt voor iets oudere kinderen tussen 9 – 13 jaar. We hebben gezongen en gedanst. Bekijk het filmpje:

 

Youtube video: Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen weergeven.

Ondanks dat het een heel vrolijk bezoek was is het heftig om te bedenken dat al deze kinderen op een eigen manier direct of indirect te maken hebben met HIV. De counselors die de kinderen helpen zich opener op te stellen en deze heftige dingen een plekje te geven zijn daarom ontzettend belangrijk. Ook doet het mij zoveel goed om te zien dat de Community Mothers écht moeders zijn voor de kids!

Na het bijzondere bezoek aan de Community Mothers ben ik doorgegaan naar het Youth Centre van Yabonga. Hier krijgen de oudere kinderen (14+) voorlichting en begeleiding over verschillende onderwerpen. Vandaag was dit ‘’Sex and sexuality’’ een onderwerp dat in de Afrikaanse cultuur soms moeilijk bespreekbaar is en daarom juist zo belangrijk.''

Wil je meer weten over de Community Mothers van Yabonga? Lees meer.