CHANGE STORIES - LETHABO

Ontmoet lieve Lethabo, een 13-jarig meisje dat zich in de vroege adolescentiefase bevindt; ze leeft sinds haar geboorte met hiv. Ze woont samen met haar moeder die momenteel werkloos is, jongere zus en haar oudere broers. Haar vader stierf toen ze nog maar één jaar oud was, sindsdien is ze door haar moeder opgevoed. Lethabo gaat naar school, en zit in Gr. 9 van de middelbare school. 

Het was half februari toen een projectbegeleider van Yabonga, naar het Moleketla-gemeenschapscentrum reed, toen hij zich realiseerde dat er een jong meisje in de middle of nowhere op blote voeten liep. Hij had het vermoeden dat ze suïcidaal was, omdat hij zag dat het haar niets kon schelen of de auto's op de weg haar konden raken. De projectbegeleider stopte en liep naar het meisje toe dat het leven leek te ontvluchten. Ze huilde en het enige wat ze wilde was naar familie van haar vader gaan. Toen haar werd gevraagd waar haar familie woont, zei ze: "Kgapane", dat was 45 km verderop van waar zij elkaar ontmoetten. Toen hij vroeg hoe ze daar zou komen, zei ze: "Ik zal lopen, het maakt niet uit hoe lang het duurt".

De situatie was frustrerend voor onze projectbegeleider en hij wist niet geljik hoe hij haar kon helpen. Haar moeder kwam ter plaatse en herkende onze collega omdat zij elkaar ooit in de kliniek hadden ontmoet. De moeder van Lethabo gaf aan dat ze zelf een OB-patiënt is van jaren geleden, in 2009 – 2012, terwijl ze op ART was. Ze vroeg of Orange Babies nu haar dochter kon helpen. Lethabo miste haar overleden vader, voelde zich eenzaam en anders dan andere kinderen. De omstandigheden waarin ze bij haar thuis leefden waren erbarmelijk.

Een van onze maatschappelijk werkers werd gecontacteerd en hij organiseerde vervolgens een huisbezoek met counseling sessies. Ze zochten naar lokale donaties en mensen uit de gemeenschap begonnen dingen te doneren die het leven van Lethabo zouden verbeteren en waardoor ze zich geliefd zou voelen. Binnen enkele weken ontving Lethabo liefde uit de gemeenschap van de mensen met donaties van kleding, boodschappen en zelfs meubels. Het mooiste was, was dat ze eindelijk het bed kreeg waar ze naar op zoek was, voorheen sliep Lethabo op de grond. Lethabo komt langzaamaan weer uit haar schulp, voelt zich prettiger in haar omgeving en verwerkt haar trauma met behulp van therapie van onze zorgverleners.

We zijn ontzettend blij dat de projectbegeleider en zorgverleners hebben bemiddeld in de gemeenschap en Lethabo de ondersteuning kunnen bieden die ze nodig heeft. We zullen onze steun voortzetten en haar regelmatig controleren.

De namen van de personen in dit artikel zijn gefingeerd, om hun privacy te beschermen.