Update Orange Babies projecten

De Covid-19 pandemie heeft ons allen hard getroffen, maar de gevolgen van de wereldwijde crisis voor de projecten van Orange Babies zijn desastreus. Door het invoeren van strikte lockdowns hebben zij de afgelopen maanden de besmettingen flink kunnen inperken, maar zijn grote groepen mensen thuis komen te zitten. De meeste ouders zijn dagloners en zij worden zwaar getroffen. Thuiswerken is geen optie en de financiële impact is gigantisch.

Ondanks dat er in Zuid-Afrika, Namibië en Zambia nog niet concreet sprake is van een tweede golf zijn de economische effecten al sterk zichtbaar. Ouders worden wanhopig en in de meeste huishoudens hangt een grimmige sfeer. Veel gezinnen leven nu in zware armoede en Orange Babies zet zich meer dan 100% in om ervoor te zorgen dat kwetsbare kinderen toch van eten worden voorzien. Orange Babies vindt dat ieder kind recht heeft op eten. Daarom worden voedselpakketten uitgedeeld en waar mogelijk worden er voedzame maaltijden in de projecten gekookt voor de kinderen. Te allen tijde wordt de sociale afstand in acht genomen en wordt iedereen geïnstrueerd om zoveel mogelijk hun handen te wassen en hun masker te dragen. 

Na zes lange maanden konden de projecten in september weer een aantal activiteiten starten en konden de meeste kinderen weer naar school, waardoor het verschaffen van eten weer gemakkelijker wordt en er ook meer contactmomenten ontstaan tussen de zorgverleners en de kinderen. Dit is juist nu zó belangrijk om te zorgen dat het fysiek en mentaal goed gaat met de kinderen. Helaas zijn in de afgelopen twee maanden al een aantal projecten tijdelijk weer gesloten doordat een van de zorgverleners of leraren ziek waren. Dan zitten de kinderen weer ineens voor minimaal 2 weken thuis. Gelukkig zijn de huisbezoeken van Family Free in Zuid-Afrika en Sekelela in Zambia weer gestart waardoor het nemen van hiv-remmende medicijnen weer strikt gecontroleerd kan worden. Ook zijn een aantal hiv-support groepen in kleine kringen weer opgezet. In Namibië worden er weer regelmatig hiv-test mogelijkheden gerealiseerd op Pappa Centre maar tot op heden blijft Orange Babies Home dicht.

2020 zal een jaar zijn van overleven in plaats van leven. Orange Babies zal alles op alles blijven zetten om te voorkomen dat de crisis niet een té grote impact heeft op de kinderen, dat zij van eten blijven worden voorzien en dat zij de steun krijgen die ze nodig hebben.