CHANGE STORIES - SAFIYA


De vader en moeder van de 22-jarige Safiya zagen een hoopvolle toekomst voor hun dochter in het verschiet. Zij hebben alles op alles gezet om te kunnen verhuizen van Lesotho, een land waar 68% van de bevolking onder de armoedegrens leeft en bijna 25% van de bevolking ouder dan 15 jaar besmet is met hiv, naar Lehae in Zuid-Afrika waar meer kans is op werk. In tegenstelling tot haar ouders, kreeg Safiya de mogelijkheid om te studeren en dit greep ze dan ook met beide handen aan. Op een lokale school studeerde Safiya Human Resources Management middels een nationale beurs.
 
Tot grote teleurstelling van haar ouders, raakte Safiya zwanger tijdens haar studie en heeft dit uiteindelijk geleid tot het stoppen met studeren. Dit maakte haar thuis situatie heel zwaar en ze voelde zich erg eenzaam. Ze overwoog een abortus om de relatie met haar ouders te verbeteren, terwijl zij eigenlijk haar kindje wilde houden. Safiya kwam gelukkig bij het Mount Olive project van Orange Babies en door de moeder support groepen kreeg zij de kans om over haar situatie te praten. Ook leerde zij hier hoe belangrijk het was om haar emoties te delen met haar ouders en partner. Samen met de Mount Olive zorgverlener is Safiya het gesprek met haar ouders aangegaan om uit te leggen dat de zwangerschap niet gepland was. Deze interventie heeft de relatie tussen Safiya en haar ouders verbeterd. Verder wordt het gezin door Mount Olive voorzien van voedselpakketten, zodat Safiya’s baby gezond ter wereld kan komen.
 
Het dochtertje van Safiya is geboren op 10 februari jongstleden. Safiya is vastberaden weer naar school te gaan en haar studie af te ronden. Wellicht een geluk bij een ongeluk want dit heeft ze wegens Covid-19 nu nog even moeten uitstellen. Orange Babies is trots op haar doorzettingsvermogen en blijft haar ondersteunen om haar doelen te behalen.

De namen van de personen in dit artikel zijn gefingeerd, om hun privacy te beschermen.