CHANGE STORIES - KHOSI

Al op jonge leeftijd heeft de zesjarige Khosi erg tumultueuze ervaringen opgedaan die gezorgd hebben voor een onstabiele jeugd. De illegale tocht die hij van Lesotho met zijn moeder, broers en zussen heeft afgelegd naar Westonaria, heeft veel impact op hem gehad en hem angstig gemaakt. In 2019 overleed Khosi’s moeder en moest hij met zijn 4 broertjes en zusjes intrekken bij hun tante waarmee ze uiteindelijk verhuisden naar Lehea, een wijk buiten Johannesburg waar de hiv-infecties hoog zijn. Hun oom is werkloos waardoor hij besloot om Khosi in januari 2020 in te schrijven bij het Khaya Center voor het gratis E.C.D. Programma. Dit was erg ingewikkeld omdat de moeder van Khosi geen Zuid-Afrikaans staatsburger was en de kinderen niet over de juiste identificatie beschikten.
 
Hierdoor besloot Mount Olive Outreach in te grijpen en heeft een van onze Social Axillary Workers geholpen om alle kinderen op school in te schrijven én hielpen zij Khosi’s oom bij het afleggen van een beëdigde verklaring bij de politie om te pleitten voor de toelating van de kinderen op de lokale school, ondanks de afwezigheid van de juiste identificatie. Khosi werd vervolgens ingeschreven bij het E.C.D Programma, en ook al was hij pas zes jaar oud, het vinden van een school voor hem was een belangrijke prioriteit. De Social Auiliary Worker vond een plaatsing voor hem op de Lehae Primary School, dit was eindelijk een nieuw begin voor Khosi. Hij werd voorzien van een schooluniform, briefpapier en een informeel diploma van zijn leraar om hem wat zelfvertrouwen te geven.

Inmiddels is Khosi ook begonnen met het bezoeken van het O.V.C. Programma van Orange Babies dat huiswerkbegeleiding biedt en dagelijks voedzame maaltijden verschaft aan de kinderen. Omdat Khosi’s oom nog steeds op zoek is naar een baan, krijgt het huishouden maandelijks een voedselpakket zodat Khosi en zijn broers en zussen sterk en gezond zijn om naar school te kunnen blijven gaan. Tot slot krijgen alle kinderen rouwbegeleiding waardoor Khosi het verlies van zijn moeder een plekje kan geven. Wij zijn ontzettend trots dat we Khosi, en zijn broers en zussen, hebben kunnen helpen om naar school te gaan waardoor Khosi niet langer angstig is maar met een positief vooruitzicht de toekomst tegemoet kan gaan.

De namen van de personen in dit artikel zijn gefingeerd, om hun privacy te beschermen.