CHANGE STORIES - DALIA

Dit is het verhaal van Dalia. Dalia is een 23-jarige alleenstaande moeder van drie kinderen. Haar eerste kind kreeg ze toen ze slechts 19 jaar oud was en onlangs beviel ze van een tweeling. Tijdens een zwangerschapscontrole kwam ze erachter dat ze hiv-positief is. Dit maakte haar erg ongerust over de gezondheid van haar verwachte kindjes, aangezien het hiv- virus kan worden overgedragen van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling.

Toen ze drie maanden zwanger was van de tweeling kwam ze bij Sekelela terecht. Het doel van dit programma in Lusaka, Zambia, is het voorkomen van hiv-overdracht van moeder op kind. De moeders van Sekelela worden gedurende de zwangerschap, bevalling en tot 18 maanden na de geboorte begeleid. Dalia beviel van haar gezonde kindjes en gaf hen vervolgens exclusief borstvoeding, wat aangeraden wordt voor vrouwen die hiv-positief zijn.

Dalia bleek echter te lijden aan ondervoeding, waardoor ze te weinig melk produceerde om borstvoeding te geven. Sekelela zorgde daarom voor kunstvoeding voor de kinderen en voedingsondersteuning voor de moeder. Ook voorzag het programma haar van de nodige boodschappen en werd er gezorgd voor vervoer wanneer Dalia en haar baby’s naar het ziekenhuis moesten.

Dalia is Sekelela erg dankbaar voor alles wat zij voor haar en haar kinderen hebben gedaan. Door de hulp die ze kreeg kon zij gerust zijn dat haar baby’s hiv-vrij ter wereld kwamen en kan de tweeling zich voorspoedig ontwikkelen.  

De namen van de personen in dit artikel zijn gefingeerd, om hun privacy te beschermen.