CHANGE STORIES - VANESSA

Dit is het verhaal van Vanessa. Vanessa woont in Otjomuise, een gebied in Windhoek, Namibië waar de bevolking grotendeels in extreme armoede leeft. Ze woont hier samen met haar vader en moeder, haar drie zussen en haar oom. Haar vader Trevor is de kostwinner van het gezin, terwijl haar moeder Grace thuisblijft om voor de kinderen te zorgen. Daarnaast woont ook Trevor’s jongere broer bij hen in, omdat hij werkloos is. Samen wonen ze in een kleine hut, zonder stromend water en sanitaire voorzieningen. Wegens hun kleine inkomen is het moeilijk voor de familie om rond te komen en goed onderwijs voor hun kinderen te verzorgen. Vanessa’s ouders moeten namelijk, naast het schoolgeld, voor al hun vier kinderen schooluniformen, schoolspullen en vervoer naar school betalen.

Een tijdje terug hoorden Vanessa’s ouders over het Pappa Centre, een peuter- en kleuterschool in Otjomuise, gesteund door Orange Babies. De school biedt de juiste handvaten voor kinderen, zodat zij zonder achterstand door kunnen stromen naar de basisschool. Daarnaast worden de kinderen hier voorzien van eten, kleding en, indien nodig, medische zorg.
Op haar vijfde ging Vanessa voor het eerst naar het Pappa Centre, dat een uitkomst bood voor haar en haar familie. Haar ouders hadden nu een kind minder om eten en school voor te verzorgen. In het Pappa Centre kreeg Vanessa op de peuterschool twee gratis maaltijden per dag. Vervolgens kon zij, door haar vooropleiding vanuit het Pappa Centre, doorstromen naar een goede basisschool. Samen met Orange Babies zorgde het Het Pappa Centre ervoor dat zij op een school in de buurt werd geregistreerd en voorzien werd van schooluniform en schoolspullen.

Momenteel zit Vanessa in grade 5 (groep 7) en gaat zij geregeld naar de middagopvang van het Pappa Centre, waar zij nog steeds terecht kan voor huiswerkhulp, psychosociale steun, gezondheidsvoorlichting en andere middagactiviteiten. Dankzij de goede zorg en steun van het Pappa Centre, heeft Vanessa zich kunnen ontplooien en met hard werk en vastberadenheid behaalt zij nu topresultaten: Sociale studies 95%, Natuurkunde 86%, Wiskunde 84% en Engels 82%. Door de hulp van het Pappa Centre en Orange Babies heeft Vanessa toegang gekregen tot goed onderwijs en daarmee een beter perspectief voor haar toekomst. 

De namen van de personen in dit artikel zijn gefingeerd, om hun privacy te beschermen.