CHANGE STORIES - IFE

Dit is het verhaal van Ife, een 14- jarig meisje dat leeft bij haar tante, omdat zij beide ouders is verloren aan hiv. Haar tante nam de zorg op zich, maar zorgde niet goed voor haar door bijvoorbeeld geen schoenen voor haar te kopen waardoor zij zonder schoenen naar school moest. Ze schaamde zich enorm tegenover de andere leerlingen en werd steeds onzekerder.
 
Gelukkig ging Ife naar een van de scholen waar Yabonga actief is. Daar kwam zij erachter wat het Yabonga project haar kon bieden en ze besloot daar om hulp te vragen. Ze deelde haar pijnlijke ervaringen over het verliezen van haar ouders. Ook was Yabonga hierdoor op de hoogte van het feit dat Ife nooit schoenen aan had en besloot om een huisbezoek te brengen aan de tante van Ife. Ife wilde dit eerst niet omdat ze bang was dat ze naderhand gestraft zou worden door haar tante. Nadat een van de community mothers van Yabonga haar uitlegde dat het hun taak was om haar te beschermen, was Ife toch overtuigd dat het tijd was voor actie.
 
Tijdens het huisbezoek is de tante van Ife geprobeerd uit te leggen dat zij niet goed voor haar zorgde en uit te leggen hoe een kinds’ zelfvertrouwen werkt en hoe belangrijk zelfvertrouwen voor een kind is. De tante van Ife zag hierdoor steeds meer in dat zij inderdaad niet goed voor Ife zorgde en dat zij moest veranderen. Er werd een schooluniform en andere kleding aangeschaft voor Ife.
 
De tante van Ife zorgt nu steeds beter voor haar en Yabonga ziet het als haar taak om de thuissituatie van Ife in de gaten te houden. Als Ife zich ongelukkig voelt is zij altijd welkom bij Yabonga om om hulp te komen vragen. Ife maakt het nu erg goed, haar zelfvertrouwen is enorm toegenomen, hiervoor was Ife erg gevoelig en onzeker, maar nu vertelt ze zelfs grapjes aan haar leeftijdsgenootjes.

De namen van de personen in dit artikel zijn gefingeerd, om hun privacy te beschermen.