CHANGE STORIES - LUCKY

1 jaar en 3 maanden geleden werd Lucky geboren, verwekt vanuit een relatie die Grace had met een getrouwde man. Hierdoor stond Grace er tijdens haar zwangerschap helemaal alleen voor. Gedurende de zwangerschap werd Grace erg ziek en sloot zich aan bij een organisatie die vrouwen geïnfecteerd met hiv samen brengt. Deze organisatie was destijds in het leven geroepen door vrouwen die lijden aan hiv- gerelateerde ziektes, zodat zij steun bij elkaar kunnen zoeken.

Toen de bevalling begon was Grace alleen thuis en was er niemand om haar naar het ziekenhuis te brengen. Ze heeft Lucky zelfstandig ter wereld moeten brengen in haar eigen huis, maar haar zieke lichaam was dusdanig verzwakt dat Grace een aantal dagen na de geboorte van Lucky overleed. Na haar overlijden namen de vader en zijn vrouw de zorg voor Lucky over. Lucky was erg zwak en heeft de eerste maanden van zijn leven veel doorgebracht in ziekenhuizen.

Niet lang na zijn geboorte is de vader van Lucky omgekomen tijdens een fataal auto ongeluk. Zijn vrouw weigerde langer zorg te dragen voor het kind van haar overleden man en zijn ex-minnares. Jeannie Mulenga van het Heal Project kende Grace nog van de hiv-support organisatie en nam de zorg voor Lucky over.

Toen Lucky afgelopen jaar binnen kwam bij het Heal Project, was hij ernstig ondervoed en ziek. Doordat zijn rug zo zwak was kon hij niet zitten of staan, sliep hij de hele dag door en kon niet praten. Lucky werd opnieuw naar het ziekenhuis gebracht waar uit controle bleek dat hij hiv-positief is. Mede door bloedarmoede was het lichaam van Lucky te zwak om direct te starten met hiv- medicatie. Door middel van oefeningen en een looprek hebben zusters en Jeannie de rug van Lucky weten te versterken. Daarnaast hebben voedzame maaltijden, goede zorg en de vele liefde die hij ontvangt op het Heal Project bijgedragen aan een snel herstel van zijn lichaam en rent Lucky nu zelfs vrolijk rond tussen de andere kinderen van het Heal Project.

*De namen van de betrokkenen in dit artikel zijn gefingeerd, om hun privacy te beschermen.