Orange Babies Heroes – John en Stef

Stichting Orange Babies bestaat 20 jaar en daarom zetten we 20 van onze grootste helden in het zonnetje. Na het verhaal van initiatiefnemer Baba Sylla geven we het podium nu aan mede- oprichters John Kattenberg en Stef Bakker.
 
Waar Baba de feiten en cijfers paraat heeft - “Dankzij Orange Babies zijn al meer dan 500.000 kinderen zonder hiv ter wereld gekomen”, toont John zich de meest extravagante van het trio  -“Het is gewoon een heerlijke avond met een waanzinnige modeshow, die moet spatten van kleur en van liefde en van respect”, en is Stef duidelijk meer ingetogen - “Ik ben niet de luidste van de drie. Doeltreffendheid zit 'm ook in een andere, meer subtiele manier van denken.”
 
Geen woorden, maar daden. Met die attitude mobiliseerde designer en interieurarchitect Stef Bakker zich samen met vrienden Baba en John voor Orange Babies. Vanaf de allereerste fashionshow in 1998 wendt hij zijn netwerk en zijn goede gevoel voor stijl aan, of het nu voor een show is met Bas Kosters of met couturier Azzedine Alaïa, of voor muzikanten tijdens een benefietavond in Club Dauphine. “Orange Babies zit diep in mijn donder”, zegt Stef. “Het is bijna onwerkelijk zoals het is gegaan. Destijds was er rondom aids nog zoveel schaamte, wat een absolute handicap was bij het adequaat aanpakken van de epidemie. Inmiddels heb ik in al die jaren en ook tijdens de reizen in Afrika zoveel gezien en het is vooral positiviteit dat opvalt. Er is een beweging ontstaan die veel zichtbaarder en bespreekbaarder is geworden en vele mensen heeft ‘empowerd’.
 
Ook John heeft veel van de wereld gezien. Lang voordat hij voor Orange Babies naar Afrika zou afreizen, werkte hij als top visagist voor internationale modeshows en tijdschriften, en pendelde hij tussen Amsterdam, Milaan en Parijs, waar hij op een dag Baba ontmoette in het metrostation van Gare du Nord. In Amsterdam zette Kattenberg zijn eigen agentschap op voor visagisten en stylisten, House of Orange, waar later ook een make-upschool bij zou komen. “Nadat Baba terugkwam van een bezoek aan Senegal en totaal onder de indruk was, besloten wij hem te helpen in de strijd tegen hiv en aids. De mode-, en make-upwereld is daarvoor een heel goede basis. Daar zit zo veel kracht en creativiteit, maar ook zoveel respect en liefde.” Kattenberg wist van iedereen die het nog niet was bevlogen 'Babies-fans' te maken. Over aankomende evenementen (‘Er gebeurt weer zo iets leuks met de Babies, je móet komen, lief!'), en over wat hij in Zuid-Afrika heeft gezien ('je weet echt niet wat je ziet, lief').

 

Van John, Stef en Baba zou je kunnen zeggen dat ze liefdadigheid uit de geitenwollen sokkensfeer hebben gehaald. Heel zingend, acterend, en voetballend Nederland, maar ook internationale modellen en fotografen wisten zij in beweging te krijgen. Orange Babies is een beetje ‘glamourous’. Je wilt niet alleen die vrouwen en hun baby's helpen, je wilt er onderdeel van zijn. Het is aan de drie heren te danken dat Orange Babies de unieke organisatie is, die het nog altijd is. “De dragende kracht is ons uitgaanspunt om het leven te vieren zodat anderen ook het leven kunnen vieren. Ook de mensen die we onderweg hebben verloren, zijn niet verloren. Ze vormen voor ons een inspiratie en motivatie om door te gaan. Dat doen we door positieve verhalen te verhalen en beelden van lachende kinderen uit onze projecten te tonen. Laten we proosten op hen, en op iedereen.”
 
En wij als team Orange Babies zeggen: Proost op Baba, John en Stef!