Orange Babies viert 20-jarig bestaan!

Op 25 januari 1999 zag Stichting Orange Babies het levenslicht. Twintig jaar later staan het lustrumjaar 2019 en diverse activiteiten van Orange Babies in het teken van deze mijlpaal. Vanaf de verjaardagsdatum zet de hulporganisatie 20 helden in het zonnetje die veel betekend hebben voor haar strijd om, op creatieve en effectieve wijze, de hiv/aids epidemie in Afrika te verslaan. De eerste in de serie portretten is Baba Sylla, oprichter van Orange Babies, die terugblikt op enkele behaalde successen.

Het begon allemaal in 1988 toen Thierno Sylla, kortweg ‘Baba’, zijn vader bezocht in thuisland Senegal en daar een zwangere vrouw met aids trof, die bij de omvangrijke familie Sylla onderdak had gezocht. Sylla: “Ik had weinig kennis over hiv, en het leek mij gevaarlijk om een besmet iemand in huis op te vangen. Ik adviseerde mijn oude vader om haar weg te sturen en een paar weken later was zij inderdaad verdwenen. Terug in Nederland groeide mijn schuldgevoel, vooral toen ik hoorde dat er goede medicijnen waren waarmee deze vrouw geholpen had kunnen worden. Dit was mijn wake-up call. Ik moest het goedmaken.”


Vanaf dat moment wist Sylla zijn vrienden John Kattenberg en Stef Bakker, later medeoprichters van Orange Babies, samen met vele andere ‘creative minds’ in beweging te krijgen. Vanuit een ruimte bij House of Orange groeide een traditie om opvallende modeshows en gala’s te organiseren. Naast een serie ‘fashion icons’ als Azedine Alaïa, Ronald van der Kemp, Inez&Vinoodh, Marpessa, en recentelijk Gigi Hadid, hebben ook particuliere initiatieven zoals fietstours in Afrika veel betekend om geld op te halen voor ‘de babies’.

Sylla: “Ze waren ongelooflijk dankbaar toen we de eerste tienduizend gulden kwamen brengen naar een kliniek in de township Soweto, bij Johannesburg. Ik gunde deze kinderen een ander leven en daarom zorgen wij met Orange Babies dat deze kinderen niet alleen geboren worden zónder hiv, maar ook dat hun moeder blijft leven. De reden dat wij ons focussen op zuidelijk Afrika is omdat 60% van alle mensen die besmet zijn met hiv dáár woont. In Zuid-Afrika, waar we ons werk zijn begonnen, is één op de vijf personen tussen 15 en 49 jaar oud zelfs besmet met het hiv-virus.”



Toentertijd bekommerde de Zuid-Afrikaanse overheid zich nauwelijks om de aidsproblematiek, en werd er geen gratis medicatie verstrekt, ook niet aan zwangere vrouwen, ondanks de schrikbarende sterftecijfers. Via het Zuid-Afrikaanse Aidsfonds werd Orange Babies geïntroduceerd bij Prof. Glenda Gray en Prof. James McIntyre, twee vooraanstaande artsen en wetenschappers op hiv-gebied. Samen met hen startte Orange Babies in Soweto een project waarbij zwangere vrouwen het medicijn Nevirapine gratis ontvingen. Hiervoor zouden Gray en McIntyre in 2002 als grote erkenning de Nelson Mandelaprijs winnen.

Eenzelfde pioniersverhaal geldt voor wat Orange Babies de ‘milk rooms’ noemt. Hier ontvingen hiv-positieve moeders poedermelk uit handen van de kliniek, om besmetting van hun pasgeboren kind en ondervoeding te voorkomen. Orange Babies was de eerste hulporganisatie die voorzag in deze behoefte, en ook dit initiatief zou later door de regering van Zuid-Afrika worden overgenomen. (Inmiddels wordt exclusief borstvoeding gestimuleerd en is dit doorgevoerd in alle projecten van Orange Babies)

De mensen achter Orange Babies kijken met trots en dankbaarheid naar de behaalde resultaten. In twintig jaar tijd zijn ruim een half miljoen kinderen geholpen om, dankzij voorlichting, medicatie en zorg, geboren te kunnen worden zonder hiv. Hiernaast zijn tienduizenden mensen getest op hiv, en konden circa 3.000 kinderen jaarlijks educatie krijgen. Dat was niet gebeurd zonder de betrokkenheid van haar vrienden, ambassadeurs, donateurs, actievoerders en partners. En vooral niet zonder de toegewijde en kundige zorg van de projectleiders in Zuid-Afrika, Zambia en Namibië.

Sylla: “Ik roep iedereen op in actie te komen, want het is onzin te denken dat het slechts druppels op gloeiende platen zijn. Een goed doel is gewoon een groep mensen, die iets willen doen om de wereld te verbeteren. En als je daardoor één kind kunt redden, dan kan dat al enorme impact hebben. Want misschien wordt dat kind de volgende Mandela of Obama. Samen met andere goede doelen en lokale organisaties blijven we ons inzetten voor het doel van UNAids; om in 2030 geen enkele nieuwe hiv-besmetting te hebben.”

De verjaardag van Orange Babies zal op diverse momenten worden gevierd, onder meer met een speciaal Birthday Ball in het najaar. De stichting vraagt al haar supporters uit verleden en heden om de missie te ondersteunen en de activiteiten te blijven volgen via orangebabies.nl en de social media kanalen. Speciaal hiervoor zijn twee nieuwe logo’s beschikbaar gesteld: 20 YEARS ORANGE BABIES en I/WE SUPPORT ORANGE BABIES.