CHANGE STORIES - COMMUNITY MOTHER AGNES

In 2003 was Agnes, nu Community Mother bij Yabonga, zwanger van haar laatst geboren kind. Voor prenataal onderzoek ging ze naar de lokale kliniek. In de wachtruimte van de kliniek werden Agnes en andere bezoekers door dames van Yabonga geïnformeerd over hiv en aids. Ook Agnes haar behandelend arts adviseerde haar om zich te laten testen.

Op advies van de dames van Yabonga en haar arts heeft Agnes zich laten testen, de testresultaten waren positief. Voor Agnes was het alsof de wereld verging, dit betekende het einde van haar leven. Voor 15 jaar geleden stonden hiv en aids nog gelijk aan de dood. Daarnaast heerste er die tijd ook nog een groot stigma op de onderwerpen hiv en aids.

Op hetzelfde terrein als de kliniek staat een unit van Yabonga. Binnen deze unit ontmoete Agnes meerdere vrouwen die ook positief getest waren. Op deze manier kwam Agnes voor het eerst in aanraking de steungroep van Yabonga. Door zowel mentale- als materiële steun van Yabonga, kon Agnes door met haar leven en kwam haar baby hiv- negatief ter wereld.

In het jaar 2016 opende Agnes haar huis voor 25 kinderen van Yabonga, kinderen die (in-)direct leiden aan de gevolgen de hiv en aids. Het dragen van de zorg over deze kinderen brengt veel voldoening in haar leven. Iedere dag na school verwelkomt zij haar kinderen met een lach, in een schoon en opgeruimd huis. Naast de vele liefde die ze de kinderen geeft, zorgt ze ook voor een warme maaltijd. Agnes zet alles opzij voor haar kinderen, zelfs in de weekenden, wanneer een kind behoefte heeft aan zorg en ondersteuning zal zij dit altijd bieden.