NCS

Locatie:   Lusaka, Zambia
Project:    Ng’ombe community school (NCS) voor kinderen van grade 1 tot en met 9
 

Korte omschrijving

Ng’ombe community school (NCS, voormalig Zocs) is in 1994 opgestart door een lerares genaamd Presca, voor wees- en kwetsbare kinderen. Zij gaf les aan 20 kinderen in haar huis. Presca ontdekte dat er veel meer kinderen in Ng’ombe niet naar school gingen. In een korte tijd breidde de school zich uit en deze heeft momenteel 580 leerlingen. Omdat veel kinderen in armoede leven krijgen zij alleen op school voedzame maaltijden. De school klassen van grade 1 tot en met 9 en in elke klas zitten gemiddeld vijftig kinderen. De school biedt naast educatie en voeding diverse creatieve en psychosociale activiteiten.

  
 

Doelstelling:

Het doel van NCS is kwalitatief goed onderwijs bieden aan kwetsbare kinderen die anders geen toegang hebben tot onderwijs.

NCS focust zich in deze doelstelling specifiek op:
  • Kwaliteits-onderwijs aanbieden voor 580 wees-en kwetsbare kinderen;
  • Een kwalitatieve maaltijd aanbieden per schooldag voor de 580 kinderen;
  • Informatie bieden over hiv en de overdracht ervan;
  • Het empoweren van kinderen om positief te leven en gezonde keuzes te maken;
  • De docenten bijscholen door het bieden van seminars en workshops rondom de onderwerpen als gender discriminatie en de rechten van het kind.

Bereik:

  • 580 wees-en kwetsbare kinderen kunnen hier onderwijs krijgen.
"Soms worden kinderen door de andere kinderen afgewezen als ze weten dat hun ouders dood zijn gegaan aan hiv. Ze concluderen dat het kind dan ook vast hiv heeft en ziek is. We praten hier op school over stigmatiseren en we laten het niet toe dat een kind zich eenzaam voelt."
Presca, oprichtster NCS
 

Interesse in het steunen van NCS?

Neem dan contact op met Fiona Hering via fiona@orangebabies.com of 020-4222073.