Khaya Center – Mount Olive

Khaya Center – Mount Olive: Johannesburg, Zuid-Afrika
Project: Kleuterschool, hiv-preventie programma, voedingsondersteuning, supportgroepen


Korte omschrijving

Mount Olive werd in 2003 opgericht om de problemen aan te pakken die zijn ontstaan door het alarmerende aantal hiv-infecties in Lehae, een wijk buiten Johannesburg. Mount Olive begon als voedings- en voorlichtingsproject maar het werd al snel duidelijk dat er veel meer problemen zijn waarmee de Lehae-gemeenschap te kampen heeft als gevolg van de hiv-epidemie. Lehae lijdt onder enorm hoge werkloosheid, geweld en een groot gebrek aan hulpdiensten. Veel van deze problemen hebben bijvoorbeeld ervoor gezorgd dat vele kinderen niet naar school gaan of vroegtijdig schoolverlaten. Mount Olive is in principe de enige organisatie waar de bewoners van Lehae naar toe kunnen voor hulp.
 
 

Mount Olive biedt de community hulp om deze uitdagingen tegen te gaan. Voor kwetsbare kinderen uit Lehea van 3 tot 6 jaar verzorgt Mount Olive een Early Childhood Development programma (ECD) en voeding. Dit onderdeel wordt sinds vele jaren ondersteund door de Familie Neelissen. 

De vraag is echter groter dan de plekken die Mount Olive biedt, dus in samenwerking met Orange Babies South-Africa (OBSA) en lokale sponsors is een tweede ECD centrum geopend, namelijk Khaya le Themba. 
Het gezondheidscentrum van Mount Olive biedt onmisbare en waardevolle diensten aan de inwoners van Lehae. Dit komt mede omdat hier geen andere kliniek aanwezig is. De medische onderzoeken van al onze kinderen in de ECD-centra wordt door het centrum gedaan. Mensen uit Lehae kunnen hier niet alleen terecht voor informatie en kleine medische handelingen, maar kunnen zich ook  laten testen op hiv en tuberculose. Hiernaast wordt ook voorlichting gegeven over hiv.
OBSA heeft ook nog een moeder en kind gezondheidscentrum opgericht voor de Lehea gemeenschap. Deze is gevestigd op het Khaya Centre. 
 

Doelstelling:

Het doel van Mount Olive is Het bieden van educatieve mogelijkheden voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar in de verarmde gemeenschappen die anders niet de kans zouden hebben om deel uit te maken van deze fundamentele fase van het onderwijs.
Mount Olive focust zich in deze doelstelling specifiek op:

 • Early Childhood Development (ECD) programma, opvang voor kinderen van 3 tot 6 jaar ter voorbereiding op de basis school (groep 3), inclusief screening op gezondheid en deze ontwikkeling, voeding en ondersteuning van medicatie;
 • Buitenschoolse opvang en voeding voor kinderen van 7 tot circa 18 jaar;
 • Steungroepen voor moeders, voor hulp bij de ontwikkeling van het kind;
 • Steungroepen voor senioren (discussiegroepen, financieel advies, spaarclubs envoeding);
 • Victim Empowerment Group, voor slachtoffers van mishandeling (counseling ensteun groepen);
 • Health Centre voor gezondheid screenings, inclusief hiv testen;
 • Mount Olive Outreach programma, met thuisbezoeken;
 • Mother & Child Centre voor verloskundige- en consultatiezorg.

Bereik:

 • 74 kinderen in het ECD programma van het Khaya Centre;
 • 75 kinderen in het ECD programma van le Themba;
 • Circa 2500 mensen van Lehea;
 • Het gezondheidscentrum telt circa 3000 patiënten.

Interesse in het steunen van Mount Olive?

Neem dan contact op met Fiona Hering via fiona@orangebabies.com of 020-4222073.