Community Mothers van Yabonga

Locatie: Townships, Kaapstad, Zuid Afrika
Project: Community Mothers en naschoolse opvang      
 

Korte omschrijving

De Community Mothers van Yabonga zijn vrouwen die hun deuren hebben geopend om na school kwetsbare- en weeskinderen op te vangen. De vrouwen ontvangen gedurende 10 weken een training, waarin de onderwerpen basis hiv-educatie, child and care, en persoonlijke ontwikkeling worden behandeld.

De kinderen van het programma worden na school door ‘hun’ Community Mother opgevangen in een middag programma gevuld met support groups, speel therapie, creatieve activiteiten en huiswerkbegeleiding. Daarnaast monitoren ze de gezondheid van de kinderen. 

Youtube video: Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen weergeven.

 

De Community Mothers hebben naast hun deuren ook hun hart geopend voor de kinderen, ze hebben een diepe vertrouwens band opgebouwd met hun kinderen. De huisjes van de Community Mothers dienen als een veilige thuishaven voor de kinderen. De kinderen zoeken hier toevlucht, zelfs buiten het reguliere programma om.
 

Doelstelling:

Het doel van Yabonga is het helpen van kinderen, die een trauma hebben gerelateerd aan hiv/aids, door ze te voorzien van zorg en counseling. Een veilige plaats wordt gecreëerd waar ze zich geaccepteerd voelen en waar voor ze wordt gezorgd.
Yabonga focust zich in deze doelstelling specifiek op:
  • Het assisteren van kinderen bij het trouw innemen van hiv-medicatie;
  • Het ontvangen doorlopende voorlichting over hiv- gerelateerde zaken, zowel de medische, psychologische als sociale impact;
  • Preventie van hiv-overdracht door bewustzijn te creëren, leeftijd gerelateerde seksuele voorlichting te geven, het creëren van zelfvertrouwen en respect voor hun eigen lichaam en het leren van weerstand te bieden tegen groepsdruk;[p2] 
  • Voedingsondersteuning;
  • Het monitoren van de gezondheid van de kinderen.

Bereik:

  • 1000 kinderen waarvan 800 gesteund worden door Orange Babies

"If I could stand on a mountain and shout 2 words that the whole country could hear, I would scream: “Vuka Uzenzele!”. In Xhosa that means 'Get up and do it yourself’. 'I am frustrated by people who blame society for their problems- the truth is no matter what your problem, you are the only person responsible for solving them."
Community Mother
 

Interesse in het steunen van Yabonga? 

Neem dan contact op met Fiona Hering via fiona@orangebabies.com of 020-4222073.