Community Mothers van Yabonga

Locatie: Zuid Afrika, Kaapstad, Khayelitsha
Project: Community Mothers van Yabonga   


Quote:

Community mother: ‘If I could stand on a mountain and shout 2 words that the whole country could hear, I would scream: “Vuka Uzenzele!”. In Xhosa that means 'Get up and do it yourself’. 'I am frustrated by people who blame society for their problems- the truth is no matter what your problem, you are the only person responsible for solving them'.
 

Korte omschrijving

De Community Mothers van Yabonga zijn vrouwen die hun deuren hebben geopend om na school kwetsbare- en weeskinderen op te vangen. De vrouwen ontvangen gedurende 10 weken een training, waarin de onderwerpen basis hiv-educatie, child and care, en persoonlijke ontwikkeling worden behandeld.

De kinderen van het programma worden na school door ‘hun’ Community Mother opgevangen in een middag programma gevuld met support groups, speel therapie, creatieve activiteiten en huiswerkbegeleiding. Daarnaast monitoren ze de gezondheid van de kinderen. 

De Community Mothers hebben naast hun deuren ook hun hart geopend voor de kinderen, ze hebben een diepe vertrouwens band opgebouwd met hun kinderen. De huisjes van de Community Mothers dienen als een veilige thuishaven voor de kinderen. De kinderen zoeken hier toevlucht, zelfs buiten het reguliere programma om.
 

Doelstelling:

Community mothers Yabonga heeft als doelstelling het helpen van kinderen, die een trauma hebben gerelateerd aan hiv/aids, door het voorzien in zorg en counseling. Het creëert een veilige plaats waar ze zich geaccepteerd voelen en waar voor ze wordt gezorgd.
 • Het programma assisteert kinderen bij het trouw toenemen van medicatie, om ze gezond en hun immuun systeem stabiel te houden;
 • Alle kinderen die deelnemen aan het programma ontvangen on-going educatie over HIV gerelateerde zaken, zowel de medische, psychologische als sociale impact.
Een van de andere focuspunten van Yabonga is preventie door, hiv bewustzijn te creëren, leeftijd geregaleerde seksuele voorlichting te geven, ze zelfvertrouwen en respect voor hun eigen lichaam te creëren en ze leren weerstand te bieden tegen groepsdruk.
 

Resultaten:

 • Aan het begin van het nieuwe school jaar zijn de 200 kinderen die het meest hulpbehoevend zijn voorzien van een school uniform, school- en toiletspullen.
 • Dit jaar is Yabonga gestart met hiv-counselling en testing tour, om de kinderen en verzorgers aan te moedigen zich te laten testen.
 • Tot nu toe hebben er 8 campagnes plaatsgevonden inde Yabonga support centra. 306 kinderen zijn getest en veel verzorgers zijn waren aanwezig om de kinderen te ondersteunen. Het professionele team van Yabonga nam de voor en nazorg op zich afhankelijk van de uitslag.
 • Er zijn workshops voor het team georganiseerd. Tijdens deze workshops leerde ze om counselling te kunnen bieden op gebied van opvoeding en updaten van hiv/aids informatie.
 • Twee van de Community Mothers hebben een leidinggevende positie gekregen, zij zijn nu team leiders van de kind- en jongeren counsellors en andere community moeders in hun omgeving.


Informatie over partner

De Community Mothers van Yabonga ontvangen de steun van 4 geweldige partners:
 • MAC Aidsfund
 • Orange Heart 4 Hope
 • Familie Dobber
 • Familie Wintermans