Reisverslag van Baba Sylla

100_1305Zambia en Zuid-Afrika van 23 Juli t/m 2 augustus.

Zambia

De projecten, Transit home of Hope, Kondwa, en Tiny Tim doen het heel goed. Er is veel vooruitgang geboekt, met name bij Transit Home of Hope.

Transit Home of Hope of Heal project

Dit project, gerund door Jeannie, krijgt sinds 2006 ondersteuning van Orange Babies. De verhuizing van het project naar een grotere locatie vormde een goede ontwikkeling waar het plezier van de 30 a 40 kinderen duidelijk van af straalt.

Zorgelijke situatie: met de verhuizing buiten Lusaka, is een transport probleem voor de kinderen ontstaan. Ook is het een logistieke uitdaging om 19 kinderen te voorzien van ontbijt en lunch.

In Zambia is slechts de eerste lijn hiv therapie te verkrijgen. Dit zorgt voor problematische situaties. Als de therapie niet aanslaat is er gelijk een zeer zorgelijke situatie, dit is het geval bij een aantal kinderen.

Kondwa project

Dit is een van mijn favoriete projecten in Zambia. Dit komt door de enthousiaste en toegewijde Angela Malik. Wat een positieve kracht en mindset heeft deze vrouw.

De dagopvang met 90 kinderen doet het fantastisch. Voor Angela is het geen probleem als elk kind een halve banaan als toetje krijgt. De andere helft is gewoon voor de volgende dag. Een toetje is een luxe en luxe is niet voor ieder dag bedoeld. Vandaag is het echter een uitzondering: veel vlees, en een toetje!

Naast de dagopvang, heeft Angela ook 2 andere projecten:

  • Een project voor minderjarige weesmeisjes die of hiv positief of sexueel misbruikt. In het "Seko" huis is plek voor 10 meisjes. Zij worden opgevangen door 2 moeders die alle zorgen weg nemen. De meisjes gaan naar school. Ze weten wat hiv is en ze leren te accepteren dat ze seropositief zijn. Als ze 18 jaar zijn wordt verwacht dat ze klaar zijn om de Seko House te verlaten. Tot nu toe, heeft één meisje, Josephine, dat gedaan. Het is mij nog niet bekend hoe het haar nu vergaat.
  • De Pa Kachele primary school: Met al haar kracht en de hulp van Orange Babies is het Angela gelukt een primary school te openen voor 106 leerlingen die elke dag 10km moeten lopen om er te komen. Gelukkig is er in juni 2011, een bus gedoneerd door de missionaris sisters, de allereerste sponsor van Orange Babies in Zambia.

Aan het eind van de dag ging ik naar huis met het heerlijk gevoel omdat het werkt.
Oud collega's van Angela zoeken naar alternatieven voor borstvoeding van hiv+ moeders. Borstvoeding wordt heel actief in Zuid Afrika gepromoot, maar in Zambia willen hiv+ moeders geen borstvoeding geven. Hier krijgen ze tijdens hun zwangerschap nog geen toegang tot aidsremmers wat in Zuid-Afrika wel het geval is. De bijeenkomst, met ongeveer 40 vrouwen, verliep heel goed, emotioneel en met de duidelijke vraag of Orange Babies hen kan helpen. Sister Marie O'Brian, Angela Malik maar vooral Hoop, een hiv+ gepensioneerde vrouw hebben mij geraakt met een duidelijk verhaal over hun dagelijkse bezigheden. Zeer intens en indrukwekkend.

Tiny Tim

Na de ontmoeting met de vrouwen, ging ik naar een van de projecten van Tiny Tim. Dr. Tim Meade was zelf niet in Lusaka. Hij was op vakantie in de VS bij zijn familie.

Ik werd bijgestaan gedurende mijn hele verblijf in Zambia door een medewerker van het Tiny Tim project en sloot mijn bezoek in Zambia af met een bezoek aan een project welke ze mij heel graag wilde laten zien. In een zeer goede hospice, heeft Dr Tim een speciale afdeling gecreëerd om holistisch en palliatieve zorg te geven aan een beperkt aantal kinderen die veel te laat "gevonden" zijn. Kinderen met CD4 telling van 0. Zij zitten al in de terminale fase. Ze zijn te laat gevonden omdat de moeders meestal zijn overleden aan aids of kinderen wonen met grootouders die weinig weten over hiv. Een heel moeilijk moment om te accepteren dat sommige kinderen niet meer gered kunnen worden. Een vijftien jarige jongen ging wel uit zijn bed om trots te laten zien dat hij weer kan lopen. Blij dat de diarree, die hij 3 maanden lang had, is gestopt. Dus altijd, keep hoop alive!

{vsig}Babareisverslagzambia{/vsig}

 

Zuid-Afrika

Voor de tweede deel van mijn reis, ging ik naar Zuid-Afrika.

Eerst Johannesburg waar ik alle drie de projecten van Orange Babies heb bezocht:

New Jerusalem: Is net begonnen met het bouwen van de familie unit. Bouwen met containers onder de begeleiding van Adrienne Feldner. Het is wederom gelukt heel veel pers erbij te betrekken om laten zien hoe creatief, innovatief en milieu vriendelijk Orange Babies en New Jerusalem zijn. De officiële opening van het eerste containerhuis voor 24 kinderen is 26 september aanstaande. Over het algemeen gaat het heel erg goed met New Jerusalem. Ze zijn iets minder aan het vechten tegen de dagelijkse basisbehoefte. Ze beginnen weer vooruitgang te plannen. Ze waarderen de inzet van Orange Babies en van sponsor Lidl. Hier heerst een soort sereniteit.

Sparrow Ministries: Hier gaat het ook prima. Inmiddels heeft Rose Letwaba de scepter overgenomen van oprichtster Rev Corine McClintock. Rose is al bezig met de branding van de baby afdeling van Sparrow. De bedden zijn half oranje geverfd; de naam Orange Babies is opgehangen bij verschillende delen van de baby afdeling. Het is zeker een goed begin en Rose zal geholpen worden door lokale representatives van Orange Babies.

Rose vertelde hoe blij en dankbaar ze zijn met de extra donatie van Postcode Loterij via Caroline. Ik kreeg een keurig voorstel over hoe ze de extra donatie gaan gebruiken. En ook de belofte om er op tijd een rapportage over te maken.

HivSA: Ik wilde een normale dag van de HivSA mee maken. Dit is gelukt. Vroeg op pad met de crew (Mama G/Sibongile/Elisabeth en onze Jonna Slappendal) eerst naar een kliniek in Lenasia waar voorlichting werd gegeven aan zwangere vrouwen; daarna naar een nieuwe sloppenwijk, naast Lenasia. Mensen uit rural regio die zoeken naar een betere leven, eindigen hier, zonder werk, water, goed sanitair, infrastructuur, school of kliniek. HivSA probeert toch snel een manier te vinden om ervoor te zorgen dat in ieder geval hiv zo snel mogelijk uitgesloten wordt. De voorlichting wordt goed bezocht. Hier geen onderscheiding tussen hiv+ moeders en hiv- moeders. Ze moeten juist de verhalen van elkaar gebruiken om die andere te inspireren om hiv uit te sluiten. Hiv testen worden gedaan en bijeenkomsten eindigde met een maaltijd.

Na Johannesburg ben ik doorgevlogen naar Limpopo, in het noorden van Zuid-Afrika. Één van de meest rurale gebieden. Geselecteerd door de overheid als één van de prioriteit regio's van Zuid-Afrika. Hier wil de overheid grote stappen maken wat betreft hiv/aids.

Family Free

Hier is het Family Free (FF) project van Orange Babies, een samenwerking project tussen de lokale Anova geleid door Pr. James McIntyre and Helen Struthers, en Orange Babies met zijn partners: Mac Cosmetics en binnenkort stichting Sala kuchikuchi en stichting de opstap.

De dagelijks leiding van FF is in de handen van Dr. Remco Peters, een Nederlandse arts. Het is Remco echt gelukt om een heel getalenteerd team samen te stellen. Dit team bestaat uit Siyani, Cathy, Ntemby, Mohadi en Maimélé. De eerste 2 zijn parttime met FF bezig. Het team geeft voorlichting aan een aantal klinieken in Limpopo en probeert de aanwezigen aan te zetten tot het ondergaan van een test. Als het resultaat eenmaal bekend is komt er separaat voorlichting voor zwangere vrouwen die hiv+ zijn en voorlichting om de hiv- vrouwen negatief te houden.

Ook binnen dit project is een aparte afdeling gecentreerd op de kinderen van hiv+ moeders die worden opgevoed door hun grootouders. Hoe kan men deze speciale groep leren over hiv/aids en het belang om dagelijks op tijd medicatie te nemen? Dat is hier de uitdaging.

Moratje Kliniek

FF zie ik als een waanzinnig team voor een droom project: voorkomen is beter dan genezen. De dag begint om 8:30 uur met een bezoek aan Moratje kliniek. De directrice van de kliniek is een beetje afstandelijk. Ook al ben ik zelf een zwarte man, toch blijf ik een "stranger", dus zij had even tijd nodig aan mijn aanwezigheid te wennen. Ineens was het goed. Ik zag Mohadi, in actie komen. Tijdens de hele reis in de auto had zij niets gezegd, geen woord. Ineens nam zij de leiding, met een uitstraling, power, en kennis die uitvloeit van haar eigen bestaan als hiv besmette jonge vrouw. Ik was sprakeloos en had veel bewondering voor haar.

Senobela Kliniek

Hierna ging ik verder met de andere helft van het team, naar Senobela kliniek. Elke kliniek krijgt van de overheid een lokaal target wat betreft het aantal te testen mensen. In elke kliniek is een barometer opgehangen, met daarop het maandelijkse resultaat.

Jamelo

De Tweede dag in Limpopo, ging ik samen met Remco, Siyani, Ntemby, Mohadi, en Maimélé eerst naar Jamelo een heel klein dorp zonder ziekenhuis of kliniek. Hier moet de gezondheid van de bevolking getoetst worden middels een mobile kliniek. De bijeenkomst was voor circa 200 mensen. De meesten kende hun hiv status al, en hoefde geen test te doen. Zo'n 120 personen hebben de hiv test gedaan en 9 werden hiv+ bevonden. De opluchting van de hiv negatieven was mooi om te zien en te ervaren. De 9 die wel positief bevonden zijn hebben de mogelijkheid gekregen tot persoonlijke counselling en leken de situatie vrij goed te accepteren. Ze zullen naar de dichtst bijzijnde kliniek, de Lebaka kliniek, verwezen worden.

De ervaring is dat met een goed team, de aanwezigheid van de lokale traditionele leiders, bevlogen sprekers als Siyani je iedereen zover krijgt om een hiv test te doen.

Voorstel voor Limpopo

Er zijn gesprekken geweest met Steven Whiting van HivSA en Pr. James McIntyre om samen een voorstel te doen voor Limpopo, een van de meest in nood verkerende regio's van Zuid-Afrika. Orange Babies en haar partners halen fantastisch resultaten in Afrika. We worden gezien als een efficiënte organisatie maar ook als een zeer innovatieve en creatieve organisatie in het implementeren van onze doelstellingen en het betrekken van de lokale bevolking. 

Dat succes willen we uitbreiden:
We hebben met onze partners het aantal gevallen van moeder-kind transmissie onder 3% gebracht in Soweto (3 miljoen inwoners). We gaan een nieuwe noodregio kiezen waarin meer dan 30% van de zwangere vrouwen hiv+ zijn. Dankzij de ervaring opgedaan in Soweto, kunnen we de moeder-kind transmissie flink terugbrengen. De partners zullen een voorstel doen met concrete te behalen doelstellingen voor een periode van 3 jaar. Een voorstel onder de naam: "The countdown to zero, a generation born hiv free". Het voorstel & de implementatie ervan zal aansluiten met de initiatieven in de regio van de overheid op het gebied van moeder-kind hiv transmissie. De Postcode Loterij zal door Orange Babies, Anova en HivSA gevraagd worden om deel te nemen als partner in het plan.

Zoals jullie kunnen lezen was het een zeer inspirerende reis.

{vsig}Babareisverslagzuidafrika{/vsig}